Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Megan Miranda "Sve nestale djevojke"

Čovjek u životu može promijeniti sve, ali ne i samoga sebe

Foto: Arhiva Znanje
16.10.2018.
u 11:50

U poplavi psiholoških trilera čitali smo i boljih i uzbudljivijih priča. Sretali se s karizmatičnijim likovima, bivali iznenađeni uzbuđenjima koje vješti pisci uspijevaju izvući iz naoko svakodnevnih situacija i još svakodnevnijih ljudskih odnosa. Roman “Sve nestale djevojke” Megan Mirande (Znanje, urednica Nataša Pejić, prijevod Mladen Jurčić, 139 kuna), nije ništa od toga, pa ipak je vrijedan pažnje – i čitanja - zbog zanimljiva autorskog postupka. Naime, na samom početku romana čitatelj upoznaje okvir za priču: jedna se mlada žena vraća u provincijski rodni gradić iz kojeg je otišla prije punih deset godina. A otišla je nakon što je nestala njezina najbolja prijateljica, nakon što policija nikako nije uspjela riješiti tajnu tog nestanka. Kada se vrati u grad, noćna mora se ponavlja, ponovno nestaje mlada djevojka.

Nakon tog uvoda priča kreće u suprotnom smjeru, i vrijeme u romanu kreće u suprotnom smjeru brojeći dane od njezina dolaska pa se kroz taj postupak malo po malo otkrivaju događaji iz prošlosti i njihova veza sa sadašnjom situacijom. Možda, ovako opisano, djelu komplicirano, ali roman se zapravo lako čita, priča jednostavno prati, a kako odmiču stranice, postaje sve napetiji.

Autorici se ipak treba prigovoriti da je u priču uvela i sasvim nepotrebne likove, poput zaručnika glavne junakinje bez kojeg cijela priča također može funkcionirati bez problema. No, ovo je i roman koji nudi jednu važnu životnu lekciju, podučava kako čovjek može promijeniti doslovno sve u svom životu, ali ne i samoga sebe. Računi za učinjeno kad tada dođu na naplatu, a kosturi za koje smo sigurni da smo ih spremili na samo dno ormara uvijek nađu način kako da se pojave na svjetlu dana. Stoga tajne, osobne, ali i obiteljske, one koje roditelji čuvaju kako bi zaštitili vlastitu djecu, uvijek bivaju otkrivene. Taman kada im se najmanje nadamo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije