Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRT POZNATOG KNJIŽEVNIKA

Cijenjen u našim krajevima: Kundera je još 1991. branio pravo Hrvatima i Slovencima na samostalnost

Missing Headline 2023-07-12
Foto: BERTRAND RINDOFF PETROFF / BESTI
1/2
12.07.2023.
u 12:32

Kunderina djela izvođena su i u zagrebačkim kazalištima, pa je "Ševu" izvodio Teatar u gostima Relje Bašića, "Žaka fatalista i njegovog gospodara" Teatar ITD, a "Šalu" Satiričko kazalište Jazavac

Vijest o smrti Milana Kundere, poznatog češkog pisca, pogodila je brojne ljubitelje njegovog rada, ali i šire. Prvu informaciju o njegovoj smrti u 94. godini prenijela je Češka televizija, a datum ispraćaja bit će poznat naknadno.

Milan Kundera u Hrvatskoj je bio iznimno popularan pisac. Roman "Šala" objavljen mu je već 1969. godine, samo dvije godine nakon objavljivana u tadašnjoj Čehoslovačkoj, te je naišao na odobravanje vodećih hrvatskih kritičara. Roman "Nepodnošljiva lakoća postojanja" u Hrvatskoj je imao više od sedam izdanja, te je jedan od najčitanijih romana prijevodne literature. Kunderina djela izvođena su i u zagrebačkim kazalištima, pa je "Ševu" izvodio Teatar u gostima Relje Bašića, "Žaka fatalista i njegovog gospodara" Teatar ITD, a "Šalu" Satiričko kazalište Jazavac. 

Posljednjih desetljeća, najsustavnije je njegova djela objavljivao zagrebački Meanda koji je u sklopu projekta Djela Milana Kundere objavio petnaestak njegovih djela, kako onih napisanih  na češkom, tako i onih napisanih na francuskom jeziku. 

POVEZANI ČLANCI:

Kada je prije četiri godine u Zagrebu obilježavan devedeseti rođendan nesuđenog češkog (i francuskog) nobelovca, predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac rekao je da Hrvati dobro poznaju Kunderu otkada je 1969. objavljen hrvatski prijevod romana "Šala" koji je doživio četiri izdanja. Lipovac je spomenuo i da je Kundera posjetio Zagreb 1982. godine kada je u Teatru ITD pogledao dramu "Žak fatalist i njegov gospodar". Podsjetio je i da je Kundera branio pravo Hrvatske i Slovenije na samostalnost 1991. godine i javno tražio da ih Francuska prizna. 
 

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
17:15 15.07.2023.

"Kundera je još 1991. branio pravo Hrvatima i Slovencima na samostalnost"- Ovo znači kako je bio protiv hrvatske i slovenske samostalnosti. A zapravo podupirao je pravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije