Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roman godine

Četiri pisca i jedna dama u finalu Tportalove nagrade za roman

'16.06.2010., Zagreb - Sibila Petlevski osvojila knjizevnu nagradu tportala za roman Vrijeme lazi i time osvojila 100000 kuna. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
26.06.2012.
u 16:24

Sibila Petlevski, Luka Bekavac, Zoran Ferić, Goran Ferčec i Ivica Đikić finalisti su petog po redu natječaja Tportala za roman godine. Nagrada i ove godine iznosi 100.000 kuna

Sezona književnih nagrada prije ljetne stanke završit će u četvrtak objavom dobitnice ili dobitnika nagrade Tportala za roman godine. Nagrada se dodjeljuje peti put, a među dosadašnjim dobitnicima ističu se debitanti (Dalibor Šimpraga i Drago Glamuzina) i spisateljice (Sibila Petlevski i Olja Savičević-Ivančević). Nagrada ima i znatnu financijsku težinu jer iznosi čak 100.000 kuna, što je u zemlji mršavih literarnih honorara dobitna kombinacija. I ove su se godine među finalistima također našla dva debitanta, i to Luka Bekavac, autor romana “Drenje” koji je objavio Profil, te Goran Ferčec, autor romana “Ovdje neće biti čuda” u nakladi Frakture.

 

Posebnu pažnju izazvala je Sibila Petlevski koja je prije dvije godine već osvojila Tportalovu nagradu romanom “Vrijeme laži”, a sada je izborila finalnu poziciju nastavkom tog romana “Bilo nam je tako lijepo”, također u nakladi Frakture, čiji urednik Seid Serdarević očito ima smisla za literarne poslastice. Među očekivanim finalistima našao se i Zoran Ferić, zasigurno jedan od vodećih hrvatskih pisaca srednje generacije, koji je trećim romanom “Kalendar Maja” već osvojio tri zapažene nagrade i ukupno oko 130.000 kuna. Mnogi već misle da će Ferić berbom literarnih nagrada ponoviti, a možda čak i nadmašiti uspjeh Renata Baretića i njegova romana “Osmi povjerenik”. No, žiri Tportalove književne nagrade do sada je pokazao nepredvidivost i književni ukus koji se nikako ne može nazvati srednjostrujaškim. Ako i ne dobije Tportalovu nagradu, Ferića će utješiti podaci da je roman prodan u pet tisuća primjeraka, što je za hrvatske prilike impresivna brojka. Peti je finalist novinar i publicist Ivica Đikić kojeg je u finale lansirao roman “Sanjao sam slonove” koji je objavila Naklada Ljevak. Đikić je bio i finalist nagrade Jutarnjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije