Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvorci Hrvatske

Četiri dvorca od 16. lipnja putovat će na poštanskim markama

DVORCI
Foto: HP arhiv
1/3
14.06.2011.
u 15:58

Dvorci su neizostavni dijelovi scenografije povijesnih filmskih spektakala, viteških romana te brojnih fantastičnih priča bilo da u njima obitavaju patuljci, vilenjaci bilo strašna mitska bića, poput vampira ili duhova.

Četiri motiva hrvatskih dvoraca bit će od 16. lipnja moguće zalijepiti na pismo i poslati u svijet. Hrvatska pošta pustit će u promet četiri prigodne poštanske marke iz nove serije "Dvorci Hrvatske". Motivi prve četiri poštanske marke su dvorci u Donjem Miholjcu i Našicama (marke nominalne vrijednosti 3,10 kuna) te Bilju i Valpovu (marke nominalne vrijednosti 4,60 kuna). Autor fotografija i maraka je Tomislav Vlainić, dizajner iz Splita. Marke su tiskane u nakladi od sto tisuća primjeraka po motivu i u arčićima od po osam maraka s jednim privjeskom. U optjecaju je i 30 tisuća zajedničkih araka od 16 polja (osam maraka i osam privjesaka), a izdanje je popraćeno i prigodnim albumom „Dvorci Hrvatske I.“, tiskanim na hrvatskom i engleskom jeziku, u kojem će biti izložene sve marke, zajednički arak i omotnica prvog dana. Žig prvog dana bit će u uporabi 16. i 17. lipnja 2011. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Dvorci su neizostavni dijelovi scenografije povijesnih filmskih spektakala, viteških romana te brojnih fantastičnih priča bilo da u njima obitavaju patuljci, vilenjaci bilo strašna mitska bića, poput vampira ili duhova. Dvorci su i omiljena turistička odredišta jer nam omogućuju da zavirimo u raskošne živote nekadašnjih vladara, a na svojim zidinama nose tragove slavnih bitaka. Na markicama su sljedeći dvorci:

Bilje – dvorac princa Eugena Savojskog

Prvi dvorac sagrađen u Slavoniji nakon stoljeća i pol turske uprave bio je dvorac princa Eugena Savojskog, austrijskog vojskovođe koji se proslavio zaustavivši turska osvajanja u Europi. Ovaj najpoznatiji dvorac baranjske ravnice smješten je u općini Bilje, na samom rubu zaštićenog parka prirode Kopački rit.

Donji Miholjac – dvorac Hilleprand-Mailáth Donji Miholjac bio je jedno od četrdesetak naselja valpovačkog vlastelinstva koje je Petar Antun barun Hilleprand von Prandau dobio na dar od Karla VI. te je obitelj Hilleprand početkom 19. stoljeća ondje sagradila kasnobarokni dvorac.

Našice – veliki i mali dvorac Pejačević Plemićka obitelj Pejačević imala je važnu ulogu u političkom, kulturnom i društvenom životu Hrvatske u 18.,19. i ranom 20. stoljeću, pogotovo u Slavoniji. Od svih svojih posjeda i dvoraca najviše su bili vezani uz Našice, gdje su sagradili dva dvorca, a njihov je vlastelinski posjed u 19. stoljeću slovio kao najbolji i najbogatiji u Slavoniji.

Valpovo – dvorac Hilleprand-Prandau Normann-Ehrenfels Dvorac u Valpovu sagrađen je na ostatcima južnoga krila srednjovjekovne utvrde na posjedu što ga je Karlo VI. darovao barunu Hilleprandu von Prandau te je ostao u vlasništvu njegovih potomaka, obitelji Hilleprandt von Prandau i Normann-Ehrenfels.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije