Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Cantus Ansambl ponovno u Lisinskom 17. prosinca!

Cantus Ansambl
Foto: Vedran Metelko
1/2
02.12.2022.
u 11:30

Drugi koncert ciklusa Cantus Ansambla, naziva SOLO-TUTTI održat će se u subotu, 17. prosinca 2022. godine, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20:00h.

Cantus Ansambl će, pod dirigentskom palicom Berislava Šipuša, izvesti praizvedbe dviju hrvatskih skladbi, jednu postojeću, a novu, hrvatsku skladbu i još dva djela inozemnih autora.

Komorne glazbe Paula Hindemitha suvremeni su klasik: osam komornih skladbi iz 1920-ih godina kojima je Hindemith redefinirao što znači komorn(ij)a glazba za stoljeće Nove glazbe. Cantus Ansambl izvodi trostavačnu Komornu glazbu br. 7, koja je zapravo koncert za orgulje i komorni orkestar, sa solisticom Teom Kulaš.

Ona će poslije izvesti posve novo djelo „OrganMusicBook“, za orgulje solo, najmlađeg autora na programu, Danijela Legina, skladatelja i pedagoga, dobitnika nagrade Stjepan Šulek, stipendije Rudolf i Margita Matz te drugih potpora i narudžbi, koji se bavi i notnim izdavaštvom. Druga praizvedba domaćeg autora bit će skladba Borisa Jakopovića „Stage dimmed“, za komorni ansambl, koji je kompoziciju studirao u Kijevu, a nedavno je u Rijeci doktorirao biomedicinu. Na prošlom MBZ-u predstavio se skladbom „Alliages II“ koju je izveo Vid Veljak i s kojom je bio u užem izboru za nagradu Josip Štolcer Slavenski.

Talijanski violončelist i dirigent Enrico Dindo, učenik velikog Antonija Janigra, domaćoj je publici najpoznatiji kao nekadašnji šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, a u Cantusovu ciklusu gostuje dvjema izvedbama: najprije izvedbom jedne od triju Sonatina koje je 2019. napisao talijanski skladatelj Fabio Vacchi, čija je djela Jean-Jacquez Nattiez nazvao „elokventno dramatičnima“.

U djelu „Ad te..“ Berislava Šipuša, Dindu će se priključiti gudači u concertinu iz 2010., ispreplitanju solista i ansambla za koje je Šipuš 2011. dobio godišnju nagradu HAZU za područje glazbene umjetnosti. U obrazloženju nagrade stoji da da skladbu odlikuje „postimpresionizam, uz kompletno doziranje bartokovskih tehnika mikropolifonije te kolorističkog harmonijskog idioma Olivera Messiaena“, kao i, „ukusno nepredvidljiv protok vremena“.

Koncerti ciklusa Cantus Ansambla održavaju se uz potporu Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba, a međunarodna koncertna djelatnost uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Ulaznice za koncerte Cantus Ansambla dostupne su putem sustava ulaznice.hr, po cijeni od 40 kuna. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije