Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoren Animafest

Čak pet izložbi prati festival na kojem će u tjedan dana igrati 400 filmova

Slaven Branislav Babic/PIXSELL
07.06.2022.
u 11:12

Na svečanom otvaranju prikazan je film o povijesti Animafesta, a Nagradu za životno djelo primio je Nedjeljko Dragić

Svečanom proslavom pedesetog rođendana festivala u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u nedjelju je otvoren Animafest, jedan od najvećih i najstarijih svjetskih festivala animacije koji ove godine prikazuje gotovo 400 filmova.

Umjesto projekcijom animiranog programa, festival je otvoren dokumentarcem o povijesti Animafesta u režiji Tihe K. Gudac te predstavljanjem čak pet festivalskih izložbi postavljenih u MSU: "Animafest Zagreb 1972. – 2022.", "Nedeljko Dragić: Krotitelj linije", "Paul Driessen: Podrijetlo zvuka", "Timo Viljakainen: Iza očiju svijeta" te "Iza kulisa 4".

Nagradu za životno djelo tijekom svečanosti otvaranja primio je Nedjeljko Dragić, legenda hrvatske animacije, stripa i ilustracije te najveći živući predstavnik zlatnog doba zagrebačke škole animiranog filma.

– Moje djetinjstvo i moja starost prošle su i prolaze u znaku rata. U ratu čovjek ima samo dvije šanse – postati dobar ili postati zao. Ja sam izabrao dobrotu i umjetnost. U tom dječačkom vremenu za mene su umjetnost bili karikatura i humor. Svi moji radovi govore o vremenu u kojem sam živio i sanjao ljepši život koji postoji u našim snovima. Kao što je rekao veliki francuski pjesnik i ubojica François Villon u 15. stoljeću, a to je i moto moga života, umirem od žeđi nad potopom, smijem se kroz suze i, igrajući se, radim. Svuda mi je dom, a domovina moja meni je tuđina, ja znam sve, ja ništa ne znam – rekao je emotivni Dragić primajući nagradu.

Najboljom školom animacije proglašena je Nacionalna škole filma i televizije iz Ujedinjenog Kraljevstva, a nagradu za izniman doprinos proučavanju animacije dobio je Rolf Giesen.

Ovogodišnji Animafest trajat će do subote, uz projekcije u Studentskom centru, Kinu SC, Teatru &TD i Kinu Tuškanac i Ljetnoj pozornici Tuškanac, a izbor najboljih filmova iz bogatog festivalskog programa igrat će u Rijeci i Splitu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije