Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaništa u MSU

Čak 200 djela i 70 godina rada duhovnog oca slavne Gorgone

izložba, Josip Vaništa, MSU
Foto: pixsell
1/3
26.04.2013.
u 10:40

Kustosica Nada Beroš ističe da je u koncepciji izložbe željela povezati "dvojicu Vaništa" – avangardnog umjetnika i središnju osobnost Gorgone s onim koji se smatra velikim baštinikom moderne tradicije, slikarstva Tartaglije, Juneka...

\"Vaništa je jedna od najvećih enigmi hrvatske umjetnosti i bio je velik izazov kako ga predstaviti\", kaže kustosica MSU-a Nada Beroš.

Pokretač Gorgone

Ona je pripremila retrospektivu jednog od najvećih hrvatskih umjetnika današnjice – Josipa Vanište. I sam je Vaništa vrlo aktivno uključen u koncepciju izložbe koja je otvorena sinoć, a čiji je postav oblikovao arhitekt Nenad Fabijanić. Govoreći o izazovima pripremanja retrospektive tog jedinstvenog stvaratelja koji nije samo umjetnik \"već i pisac, esejist, erudit pa i kustos\", Beroš kaže da je najprije razmišljala da Vaništu predstavi kroz njegovo gorgonsko razdoblje po kojemu je vrlo priznat i u svijetu. Vaništa, kaže Beroš, nije bio sam sudionik Gorgone već i njezin pokretač i duhovni otac.

Nema tu razvoja

Međutim, kaže, ipak se na koncu odlučila pokazati njegovo cjelokupno stvaralaštvo, od najranijih radova kao što su slike \"Voće\" iz 1941. i \"Autoportret\" iz 1943., iz gimnazijskih klupa u Karlovcu, pa sve do nedavno „potpisanih\" fotografskih instalacija, crteža i ulja u kojima pratimo Vaništin „nevidljivi crtež duha\" tijekom posljednjih 70 godina. Unatoč tomu što izložba prati sve Vaništine faze, ovo nije klasična retrospektiva. \"Razvoja kod Vanište nema, sve je u jednoj bezvremenskoj perspektivi.\". Izložba se i zove \"Ukidanje retrospektive\" prema, kako otkriva Beroš, jednom poznatom Vaništinu radu \"Ukidanje perspektive\". Kustosica Nada Beroš ističe da je u koncepciji izložbe, koja nastoji \"komornošću i discipliniranošću korespondirati s duhom tog samozatajnog, asketskog umjetnika\", željela povezati \"dvojicu Vaništa\" – onog avangardnog umjetnika i središnju osobnost Gorgone s onim koji se smatra velikim baštinikom moderne tradicije, slikarstva Tartaglije, Juneka, Stupice.

Na izložbi će biti predstavljeno više od 200 djela, slika, crteža, objekata, instalacija, kolaža, antičasopisa, pisama, filmova, od kojih četvrtina do sada nije viđena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije