Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadar snova

Buljan Dilera i Kupca režira kao posvetu Zadru u vremenima rata

premijera, “U samoći pamučnih polja” , Zadar snova,
arhiva VL
07.08.2012.
u 14:35

Gluma Marka Mandića i Roberta Waltla sugestivna je, tjelesno zahtjevna i iscrpljujuća. Njihov je govor na trenutke potpuno nerazumljiv, gotovo nečujan

Ironija sudbine ili posveta prošlim, u nepovrat izgubljenim vremenima koje Zadar pamti kao dane ponosa i slave. Mjesto radnje bivša čaraparnica, tvornica tekstila, nestala u vihoru privatizacije. Na nekoliko sati u ponedjeljak navečer u život ju je vratio međunarodni festival suvremenog kazališta Zadar snova i hrvatska premijera predstave „U samoći pamučnih polja“ u režiji Ivice Buljana i koprodukciji Mini teatra iz Ljubljane i Novog kazališta iz Zagreba. Prije dva mjeseca predstava je prvi put izvedena u Kidričevu pokraj Ptuja, u halama propale tvornice aluminija.

Okosnica drame„U samoći pamučnih polja“ francuskog dramatičara i redatelja Bernard-Marie Koltèsa, koja se smatra remek-djelom dramske književnosti 20. stoljeća, priča je o želji i žudnji, nedopuštenoj i neizrečenoj, o međuljudskim odnosima u kojima se sve svodi na ponudu i potražnju. U sumrak, na propalim dokovima New Yorka, susreću se Kupac i Diler. Od trenutka u kojem im se pogledi sreću, razvija se drama o dealu, pogodbi, poslovnoj transakciji zabranjene ili strogo kontrolirane robe. Vrsta robe kojom se trguje potpuno je nebitna, ulozi su visoki, za jednog i drugog gotovo pogubni.

Gluma Marka Mandića i Roberta Waltla, koji je 1999. s Buljanom osnovao Mini teatar, sugestivna je, tjelesno zahtjevna i iscrpljujuća. Njihov je govor na trenutke potpuno nerazumljiv, gotovo nečujan, a energija koja prožima dva luzera i stranca, ludi ples, ljubav, mržnja, milost, nemoć i strast, samo podcrtava njihovu samoću i izgubljenost u svijetu koji počiva na odnosu kupi-prodaj. Taj dojam pojačavaju igra svjetla i tame te potpuno devastirana pozornica bivše tvorničke hale, koju scenografski potpisuje Diana Koloni, kao i „živa“ glazba, često u ulozi trećega, koju izvode autori Nenad i Alen Sinkauz. Kostime je dizajnirala Ana Savić Gecan, a tekst prevela Suzana Koncut.

U sljedećih šest festivalskih dana Zadar snova pratit će Revija svjetskog kratkog filma u sv. Donatu sa 30 naslova, a pariški OrianTheatreCompany, Escola Municipal de Dansa de Celra & Theatre Ateneu iz Španjolske i Zadar snova u međunarodnoj koprodukciji predstavit će “Etc, etc. (Are you mad, Mr Artaud?)”, predstavu inspiriranu životom Antonina Artauda. Festivalskoj će premijeri 11. kolovoza u Kazalištu lutaka prethoditi audicija za hrvatske izvođače i radionica Meditative Dance koje će voditi koreograf i redatelj predstave Mehdi Farajpour. Iz najavljenog programa izdvaja se i “Medejin krik”, koprodukcija slovenskog Inner World Theatrea i Zadra snova, koja se, nakon izvođenja na najvećim međunarodnim festivalima u Italiji, Grčkoj, Rusiji i Kini u novom ruhu vraća u Zadar. Theatre Irrwisch, obiteljski ulični teatar, 8. i 9. kolovoza na Kalelargi će izvesti predstave “Wegenstreit’s guests”, “The Mudjumping” i “Let it burn“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije