Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba u Mađarskoj

Budimpešta je dokaz da se naše kiparstvo lako nosi sa svijetom

Suvremeno hrvatsko kiparstvo, Budipešta
arhiva VL
04.04.2011.
u 23:40

U Budimpešti se sljedeća tri mjeseca predstavljaju vrsni hrvatski suvremeni kipari sa svojim ponajboljim djelima. Umjetnička kvaliteta tih djela svjedoči da hrvatska kiparska scena ima što pokazati europskom likovnom svijetu

U glavnom gradu Mađarske večeras se otvara izložba Suvremeno hrvatsko kiparstvo. Za Večernji list izložbu predstavlja njezina autorica, inače kustosica u galeriji Klovićevi dvori i naša stalna suradnica.

Nacionalna galerija Mađarske u Budimpešti zdanje je koje ljepotom i površinom ne zaostaje za pariškim Louvreom. Tako je i s njihovim fundusom koji uključuje oko šest tisuća slika, više od dvije tisuće skulptura, tri tisuće medalja, jedanaest tisuća crteža i oko pet tisuća grafika te je jedna je od impozantnijih u Europi. Upravo zbog toga dan je veliki privilegij i velika čast ne samo hrvatskoj likovnoj sceni nego i cjelokupnoj hrvatskoj kulturi jer je od danas pa do početka srpnja u Nacionalnoj galeriji Mađarske postavljena izložba Suvremeno hrvatsko kiparstvo.

Činjenica da se 17 hrvatskih kipara – Zrinšćak, De Karina, Majkus Gašparić, Mataušić, Ujević-Galetović, Bauer, Korkut, Barišić, Bogdanić, Drinković, Hraste, Kovačić, Mijić, Stošić, Kožarić i Matasić – predstavlja u Nacionalnoj galeriji Mađarske, u godini kada ta zemlja predsjeda Europskom unijom, dodatno intenzivira razmjere i značaj ove izložbe. Riječ je o izložbi koja je posljednje dvije godine bila postavljena u Beču, Berlinu, Bratislavi, Trstu, Ljubljani i Pečuhu.

Namjera organizatora izložbe, Ministarstvo kulture RH, bila je zemlje članice Europske unije upoznati s hrvatskom suvremenom skulpturom. I to ne slučajno baš sa skulpturom, jer bez imalo dvojbe može se reći kako je skulptura od davnina jedan od najdojmljivijih kreativnih iskaza ljudskog postojanja u kulturama malih i velikih naroda. Skulptura, više nego i jedna druga likovna disciplina, živi dijalog s raznorodnim poticajima iz vremena i prostora u kojima se razvija. Time kiparstvo postaje umjetničkom granom koja se najotvorenije sučeljava s vrijednosnim kriterijima s međunarodnih poprišta pa je s tim ciljem i priređena i ova izložba.

Pregled hrvatskoga kiparstva koji izložba pruža europskoj publici obuhvaća razdoblje od tri desetljeća, više od pedeset djela i sedamnaest autora. Okupljeni su po estetskom, a ne generacijskom ključu. Ovi autori kroz djela koja ih predstavljaju na ovoj izložbi pružaju sliku hrvatske suvremene kiparske scene. Svojom izričajnom i tematskom raznolikošću izložba pokazuje djela koja su inspirirana slojevitom baštinom kao i ona čiji autori poticaje za kreativni čin crpe iz krhkih prostora virtualne zbilje i konceptualnog pristupa stvaralaštvu. U Budimpešti se stoga sljedeća tri mjeseca predstavljaju vrsni hrvatski suvremeni kipari sa svojim ponajboljim djelima. Umjetnička kvaliteta tih djela svjedoči da hrvatska kiparska scena ima što pokazati europskom likovnom svijetu, odnosno kako se hrvatska kiparska dionica u ovome trenutku u svemu može odmjeriti s višejezičnim pulsiranjem europske likovne scene.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije