Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Brutalna priča u kojoj i publika osjeća svaki udarac

U naslovnoj smo ulozi vidjeli mađarskog glumca Zoltána Lendváczkyja u složenoj ulozi vrijednoj pamćenja
13. siječnja 2014. u 18:00 0 komentara 615 prikaza
Zoltán Lendváczky i Senka Bulić
Foto: arhiva ZKM

Brutalno do bola! Predstava nakon koje se iz kazališta se izlazi s grčem u želucu. Priča je to o nasilju – Roberto Zucco je kriminalac koji bježi iz zatvora i tada ubija, siluje, uzima dječaka za taoca da bi i njega ubio... Ponovno je uhićen, ubije se. Publika, stiješnjena na samu (malu) scenu – na kojoj doslovno nema nijednog komada scenografija – i više nego svjesna da se toliko nasilja rijetko vidi na teatarskoj sceni. I nije to ono uobičajeno koreografirano nasilje, već udarci doslovno pljušte i odjekuju. To su udarci koje “osjećate” i na svojem tijelu.

Nakon takvog teatarskog iskustva nikada se više nećete čuditi priči iz novina i pitati se kako je moguće da otac i majka u Zagreb dođu kćer politi benzinom i zapaliti. Redatelj Ivica Buljan ovu je predstavu napravio u okviru projekta “Eksperimentalna kazališna akademija” pod pokroviteljstvom Europske komisije u suradnji triju kazališta: Novim kazalištem iz Zagreba, Mini teatrom iz Ljubljane i Maladype Színház iz Budimpešte. Svoje je glumce doista tjerao do samog ruba izdržljivosti i sam im “skida kapu”. Uz nevjerojatan fizički angažman ova predstava od svakog od njih traži maksimalnu koncentraciju jer igraju na tri jezika: engleskom, talijanskom i mađarskom.

Naša Senka Bulić sjajna je “Mađarica” iako sav njen glumački potencijal najviše dolazi do izražaja u (talijanskoj) sceni u kojem je majka glavnog junaka. Tu joj je partner Zoltán Lendváczky u naslovnoj ulozi. On je tridesetpetogodišnji Mađar koji u ovoj ulozi dokazuje nevjerojatnu glumačku zrelost jer cijelo vrijeme dvosatne predstave zapravo pleše po tankom rubu koji njegov lik dijeli od karikature nasilnika. On taj rub ni u jednom trenutku ne prelazi i stoga upravo on tjera najviše straha u kosti, u ulozi koja je definitivno vrijedna pamćenja.

Osim njega i Senke Bulić, na sceni su vrlo dojmljivi i Rita Kerkay, Mátyás Lazók, Ákos Orosz, Zsolt Páll i Erika Tankó.

Uplift akademija
Iskoristite digitalizaciju na najbolji mogući način
Kata nije imala pretjerane ambicije biti poduzetnicom, no korona kriza natjerala ju je da promijeni stav
Borba protiv plijesni
Očuvajte svoje zdravlje
Otkrivamo: Kako se riješiti plijesni sa svake površine
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.