Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert

Brittenov Ratni requiem s posvetom žrtvama poplava

koncert, Berlinska filharmonija, Berlin
bp/vlm
16.06.2013.
u 17:00

Nakon koncerta maestra Rattlea razveselila je, ali i dirnula vijest da će u Hrvatskoj sljedeća sezona dvorane Lisinski 28. rujna biti otvorena upravo izvedbom Ratnog requiema u kojoj će sudjelovati zborovi iz Beograda, Sarajeva i Zagreba

Svaki će muzički kritičar kada se nađe u Berlinu, pa bilo to i povodom kazališnog gostovanja ZKM-a u Schubühne am Lehniner Platz, provjeriti što je na programu Filharmonije, jedne od najpoznatijih i najboljih koncertnih dvorana na svijetu u kojoj je dom Berlinskih filharmoničara. Svaki je njihov nastup svečanost glazbe, ali prošli petak bio je čak i za Berlin poseban i rijedak svetak: šef-dirigent Berlinske filharmonije Simon Rattle ravnao je izvedbom Ratnog requiema Benjaminna Brittena u kojoj su sudjelovala i Berlinski radijski zbor (Rundfunkchor Berlin) te Dječaci Berlinskog državnog i katedralnog zbora.

Remek-djelo monumentalne forme i potresnog sadržaja najveći je engleski skladatelj 20. stoljeća napisao 1961. godine. Praizvedba je bila 30. svibnja 1962. u prigodi ponovnog posvećenja obnovljene katedrale u Coventryju koju su 1940. razorili njemački bombarderi. Snažnu antiratnu i pacifističku poruku uglazbljenih stihova Wilfreda Owena, pjesnika i vojnika poginulog pred sam kraj Prvog svjetskog rata, Britten je osnažio idejom da u praizvedbi sudjeluje po jedan solist iz Rusije, Njemačke i Engleske. Nažalost, na svijetu uvijek ima novih žrtava kojima se može posvetiti Brittenov Ratni i svaki drugi requiem, a Berlinska filharmonija ovu je izvedbu namijenila žrtvama katastrofalnih poplava te pozvala publiku da se uključi u akciju solidarnosti.

Učinak besprijekorne i s velikom pobožnošću i strahopoštovanjem izvedene glazbe na pun auditorij bio je takav da je u dvorani još dugo nakon što je utihnula posljednja nota vladao potpuni tajac, čak i nakon što je maestro Rattle spustio ruke. Tek kad je dirigentski štapić odložio na partituru prolomio se gromoglasni pljesak koji je trajao sve dok i posljednjih svirač i pjevač nije otišao s pozornice, a i nakon toga sve dok se maestro Rattle nije vratio na praznu pozornicu skupa sa sjajnim solistima. Uz američku sopranisticu Emily Magee i engleskog tenora Johna Marka Ainsleya najistaknutiju ulogu u djelu imao je glasoviti njemački bariton Matthias Goerne. Upravo je njegova izvedba berlinskoj izvedbi dala potresnu notu komunikacije s duhovima vojnika poginulih na svim zaraćenim stranama kroz krvavu ljudsku povijest.

A nakon koncerta uspio sam maestra Rattlea razveseliti, ali i dirtnuti i impresionirati podatkom da će u Hrvatskoj sljedeća sezona dvorane Lisinski 28. rujna biti otvorena upravo izvedbom Ratnog requiema u kojoj će sudjelovati zborovi iz Beograda, Sarajeva i Zagreba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije