Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osumnjičen kustos

British Museum usred skandala: Vrijedni artefakti završili na eBayu

British Museum incident
Jordan Pettitt/PRESS ASSOCIATION
22.08.2023.
u 13:48

Za dugogodišnje potkradanje osumnjičen je kustos muzeja Peter John Higgs, koji je i otpušten, no za sada nije uhićen

Čuveni British Museum našao se usred skandala nakon što je otkriveno da je niz artefakata u golemoj kolekciji tog muzeja nestao, a neki se zatim i pojavili za prodaju na web-stranici eBay. Za sada je potvrđeno da je riječ o predmetima koji nisu ukradeni nedavno, već su pomalo "nestajali" tijekom godina.

Zbog toga je British Museum otpustio i jednog od svojih kustosa Petera Johna Higgsa, zaduženog za grčku i rimsku umjetnost, iako nije jasno smatraju li njega kradljivcem ili tek odgovornim za sigurnosne propuste.

Prema nekim navodima, Higgs, koji je u muzeju radio trideset godina, ipak je otpušten zbog sumnje da je upravo on sustavno potkradao dragocjene predmete poput zlatnog nakita, dragog kamenja i stakla koji datiraju sve od 15. stoljeća prije naše ere pa i do 19. stoljeća naše ere. Bili su to, naime, predmeti koji se uglavnom nisu nalazili izloženi u stalnim postavima, već su bili pažljivo spremljeni u skladišta muzeja kako bi služili za daljnja znanstvena proučavanja, što je sumnju odmah bacilo na zaposlenike koji su im imali pristup.

Engleski Telegraph u svojoj reportaži citirao je i anonimnog stručnjaka za antikvitete koji je primijetio da se na eBayu, za znatno manju cijenu od njihove prave vrijednosti, prodaju artefakti koje je prepoznao kao predmete iz kolekcije slavnog muzeja te ih navodno o tome i obavijestio još prije nekoliko godina. Među dokazima u prilog Higgsovoj krivnji našlo se i korisničko ime "sultan1966", kojim se drski lopov koristio na eBayu, a koje je bilo identično Higgsovu nadimku na društvenoj mreži Twitter. Bivši kustos sve je optužbe, naravno, odbacio.

– Ovo je vrlo neobičan incident. Znam da govorim u ime svih svojih kolega kada kažem da osiguranje i zaštitu svih predmeta pod našom skrbi shvaćamo iznimno ozbiljno. Već smo pojačali osiguranje i predano radimo na cjelovitom popisu svih eventualno nestalih, oštećenih ili ukradenih predmeta iz naše zbirke – kazao je ravnatelj British Museuma Hartwig Fischer te dodao da su poduzeli pravne korake protiv otpuštenog zaposlenika.

Međutim, Fischer je nedugo nakon toga najavio svoju ostavku, što je potaknulo govorkanja da je bio prisiljen odstupiti s mjesta ravnatelja te da je njegov odlazak, planiran za 2024. godinu, rezultat ovih dramatičnih događanja. Glasnogovornici londonske Metropolitan policije izjavili su tek da je istraga o krađi pokrenuta, no da za sada nije bilo uhićenja.

British Museum s raznim krađama suočavao se više puta tijekom godina. Niz antiknih novčića najprije je nestao 1970-ih godina, a zatim i 1993. Iz muzeja je 2002. otuđena i antička grčka skulptura visoka 12,5 centimetara i stara 2500 godina, a 2011. i dijamantni Cartierov prsten vrijedan 750.000 funti, čiji je nestanak muzej zataškao i javnosti objavio tek šest godina poslije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije