Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Britanska književnica Hilary Mantel napušta UK i nada se irskom državljanstvu

"Nadam se da ću uskoro moći krenuti obrnutim putem od svoje obitelji i da ću postati Irkinja", rekla je Mantel, koja je po svojoj baki i djedu irskog porijekla
04. rujna 2021. u 17:20 1 komentara 206 prikaza
The Acedian Pirates Opening Night - London
Foto: David Jensen/Press Association/PIXSELL

Britanska književnica Hilary Mantel, dvostruka dobitnica prestižne nagrade Booker, rekla je kako se nada da će dobiti irsko državljanstvo, napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo i "ponovno postati Europljanka".

U intervjuu objavljenom u subotu u talijanskoj La Repubblici Mantel je kritizirala monarhiju, kazavši da je zbunjuje i da bi se bolje osjećala u republici. 

Ilustracija Ekonomska kriza i Brexit krivci Egzodus iz Ujedinjenog Kraljevstva najveći od 1945., strani radnici vratili se kući

"Ne želim povjerovati u to da je u ljudskoj prirodi osjećaj ropstva i da zapravo uživaju u nejednakosti, premda shvaćam to što im se više sviđa promjena nego kontinuitet", rekla je.

"Nadam se da ću uskoro moći krenuti obrnutim putem od svoje obitelji i da ću postati Irkinja", rekla je Mantel, koja je po svojoj baki i djedu irskog porijekla.

"Možda bih lakše disala u republici. Nadam se da ću se uspjeti vratiti u svoju obiteljsku priču i postati irska državljanka. Covid je spriječio taj moj ranije planirani korak. Moram priznati da jako volim mjesto u kojemu sada živim uz more u Velikoj Britaniji, no osjećam potrebu spakirati kofere i ponovno postati Europljankom", rekla je za Repubblicu. 

Ta 69-godišnja dobitnica Bookera, odrasla u engleskom Derbyshireu i ranije je isticala da je na njezin razvoj i život snažno utjecalo upravo irsko porijeklo.

Boats are seen in the only channel that allows access to the harbour, in St Helier oko prava ribarenja Spor nakon Brexita: Francuska i Velika Britanija rasporedile patrolna plovila u La Mancheu

Moji su roditelji rođeni u Engleskoj, ali mene je oblikovala prethodna generacija. Čitavo vrijeme bila sam svjesna da pripadam jednoj irskoj obitelji", rekla je.

"Bili smo sjevernjaci, pripadnici radničke klase i katolici, a za mene je "englesko" značilo protestantsko, južnjačko, značilo je ljude s više novca. Kad sam počela pisati, o sebi sam mislila kao o provincijskoj spisateljici, u dobrom smislu, te istodobno kao europskoj, a ne engleskoj spisateljici."

Mantel je Ujedinjeno Kraljevstvo opisala kao "umjetnu i nesigurnu tvorevinu".

"Ta tvorevina nije sveta, pa čak ni stara. Kao dijete nisam ništa naučila o povijesti ostalih dijelova otočja", rekla je. "Wales i Škotska spominjali su se samo u slučaju kad su Englezi ondje vodili bitke. Bilo im je suđeno da budu pokoreni i dodani važnijem teritoriju, a njihova bogata povijest sve češće se svodi na priče za djecu kakve se serviraju turistima."

U intervjuu spisateljica kritizira premijera Borisa Johnsona, gorljivog pristašu brexita, kojega je, kako kaže, susrela nekoliko puta.

"Taj čovjek ne bi trebao sudjelovati u javnom životu. I sigurna sam da i on to zna", rekla je i dodala da se "srami što pripada naciji koja je izabrala ovu vladu".

Boats are seen in the only channel that allows access to the harbour, in St Helier Otok Jersey 'Ribarski rat' Velike Britanije i Francuske: London poslao dva naoružana broda da spriječe blokadu ribara

Zagovornike brexita nazvala je "nezrelim, licemjernim, podmuklim i često smiješnim oportunistima".

Brojni su državljani Britanije irskoga porijekla podnijeli zahtjeve za irskim državljanstvom da bi i dalje uživali u slobodi kretanja unutar Europske unije.

Majstor špijunskih romana, John Le Carré, žestoki protivnik brexita je, u prosincu 2020., neposredno prije smrti uzeo irsko državljanstvo, otkrio je u travnju jedan od njegovih sinova.

Gužve na graničnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu
vrijede do 30. rujna
Nacionalni Stožer donio šest odluka. Provjerite koje su nove mjere na snazi
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja