Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert za pamćenje

Briljantne Monika Leskovar i Ekatarina Frolova oduševili Bečane

Monika Leskovr na koncertu u Beču
Foto: Snježana Herek
1/3
25.11.2013.
u 14:56

Izuzetna glazbena večer bila je jedan od vrhunaca 9. Festivala hrvatske glazbe u Beču koju organizira Muzičko-informativni centra Koncertne direkcije Zagreb na čelu s Davorom Merkašem

Varaždinski komorni orkestar održao je u nedjelju navečer u Austrijskoj nacionalnoj knjižnici u Beču, pod naslovom „Vivaldijeva Četiri godišnja doba i ostali rariteti“, u sklopu 41.Ciklusa komorne glazbe, s troje sjajnih mladih umjetnika Hrvaticom Monikom Leskovar i ruskim parom Katarinom Frolovom i Timurom Melnikom koncert za pamćenje. Tome je, uz izvrsnu i visoko profesionalnu tehničku suradnju kompletnog Varaždinskog orkestra sa raspoloženim solistima pridonio i dobro odabran i zanimljiv program.
U prvom djelu programa bečkim glazbenim znalcima predstavljena su djela hrvatskih skladatelja: predivni neoromantični Koncert za violončelo br. 1 hrvatskog majstora Brune Bjelinskog kojeg je uz temperamentne Varaždince virtuozno izvela najbolja hrvatska violončelistica svjetskog glasa Monika Leskovar. U tom dijelu koncerta Orkestar je izveo i efektnu Sambu da cameru hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Drugi dio koncerta obilježila su Vivaldijeva znamenita „Četiri godišnja doba“. Naizmjenice su ih izveli vrsni ruski violinisti Timur Melnik (Proljeće) i (Ljeto) te njegova partnerica, briljantna mlada violinistica i koncertna majstorica  Ekatarina Frolova (Jesen) i (Zima).
Za izvrsnu suradnju, bečka je publika soliste i orkestar nagradila dugotrajnim burnim pljeskom i povicima „bravo“ pa su se izvođači višestruko morali vraćati na pozornicu.
Monika Leskovar i u Beču je pokazala i dokazala zašto se je stavlja u red ponajboljih svjetskih majstora violončela. Nakon koncerta za Večernji list je rekla:
„Drago mi je da publika koncertni program dobro prihvatila. Bila je to bečka premijera, jer sam prvi put svirala Koncert za violončelo Brune Bjelinskog. Istaknula je kako je znala da je kompozicija snažna i melodijski lijepa i da će se kao takva svidjeti publici.
Izuzetna glazbena večer bila je jedan od vrhunaca 9. Festivala hrvatske glazbe u Beču koju organizira Muzičko-informativni centra Koncertne direkcije Zagreb na čelu s Davorom Merkašem.
Koncertni program nastavlja se u srijedu nastupom muške klape „Žrnovica“ u Hrvatskom centru u Beču, a dan kasnije u bečkoj crkvi sv. Petra nastupit će poznati Zbor HRT-a pod ravnanjem Tončija Bilića.
 

Ključne riječi

Komentara 1

AL
Alkana
14:03 26.11.2013.

Bravo za našu Moniku i Varaždince!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije