Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snježana Banović o hrvatskim kazališnim prilikama

Brijunske ljetne igre zapravo su obiteljski i kumski biznis za naš novac

Snježana Banović
Foto: Davor Visnjić/PIXSELL
25.08.2014.
u 12:22

Snježana Banović otvoreno govori o hrvatskim i zagrebačkim kazališnim (ne)prilikama

Nakon ostavke Darka Stazića, Kazališno vijeće jednoglasno je odabralo Borisa Svrtana za novog ravnatelja GDK Gavella. Njegova protukandidatkinja, kazališna redateljica Snježana Banović govori o svom programu i pomno analizira rad Gavelle.          

Napravili ste ambiciozan četverogodišnji plan vođenja kazališta na 63 stranice. Analizirali ste postojeće stanje, naveli prednosti, nedostatke i prilike za poboljšanje. Što biste istaknuli kao najveće prepreke razvoju?

– Snage, slabosti, prijetnje i prilike GDK Gavella iznesene su kroz preciznu analizu, rezultati koje su, nažalost, potresni. Navest ću samo neke slabosti koje je moguće – ako se želi i zna – pretvoriti u prilike i snage: nedostatak strateškog planiranja, nedostatak prostora za programsko širenje, premali broj predstava na repertoaru, nedostatak drugih sadržaja na programu, slaba uposlenost ansambla te nedovoljno educiran produkcijski tim.

U Gavelli je zaposlen jedan dramaturg. Predložili ste zapošljavanje dodatnih dramaturga koji bi zajedno s upravom osmišljavali program. Koji su razlozi da to nije standard?

– Rad njihova dramaturga nedovoljno je cijenjen, što se vidi već po sistematizaciji: umjesto da je član uprave, pripada grupi "ostali umjetnici". Prije nekoliko godina bila sam na masterclassu u Schauspielhaus Hamburg, sjećam se velike panike oko što hitnijeg angažiranja još dva dramaturga – bilo je, naime, premalo što ih imaju “samo” četvero. Kod nas je to zanimanje potpuno marginalizirano, nema potrebe za njima jer se angažiraju redatelji – "trgovački putnici", koji sve svoje nose sa sobom pa je ravnatelj tek prometnik. Dramaturg je desetljećima bio autoritet duboko ukorijenjen u našu kazališnu praksu, još od Miletića koji ih je prvi u našem kazalištu uveo da "paze na jezik" i “literarno komentiranje” drame. Što bi npr. repertoar u zlatno doba Gavelle bio bez jednog Zvonimira Mrkonjića?

Broj gledatelja u 2013. pao je ispod 60 tisuća, manje je publike na Gavellinim večerima. Godinu 2012. pamtimo i po optužbama računovođe da vodstvo Gavelle honorare isplaćuje preko student-servisa i po nestanku nekoliko milijuna kuna. Darko Stazić to je demantirao. Gradonačelnik Milan Bandić 2014. traži reviziju poslovanja ustanova u kulturi, ali javnost rezultate nije doznala? Koji je vaš stav o tome?

– Kvantitativni pokazatelji su nemilosrdni, no sa subvencijama Gavella ne stoji loše, loš im je vlastiti prihod. To je zato što je političko-interesna konjunktura prepuna (o)lake probitačnosti dala Staziću i njegovima golema krila, radio je što je htio te Gavelli pridodao i ekstenziju u vidu "brijunskih ljetnih igara", koje su njihov lukrativni kumsko-obiteljski biznis, za naše novce. Do danas nismo dobili objašnjenje zašto je demisionirao, ali smo dobili radno mjesto, dosad nepoznato svjetskoj kazališnoj praktici. Ravnatelj, okićen optužbama za brojne malverzacije, pretvoren je prekonoćno i uz blagoslov gradske Skupštine u višeg stručnog savjetnika. Dakle, unatoč odluci o zabrani zapošljavanja, promijenio je Pravilnik o radu kazališta da bi u njega uvrstio novo radno mjesto s koeficijentom 4,5 pa je raspisao natječaj za samoga sebe i po sebi. Potom je izabrana v. d. poslušnica da provede i taj i natječaj za novoga ravnatelja. Uz postojanje takve gluposti i nepoštenja ne mogu biti promatrač, među ostalim i to je bio razlog da se javim na natječaj na kojem, naravno, nisam imala šanse. Sve je bilo dogovoreno mjesecima prije natječaja. Ekspresno je bilo sve, kao i odluka Kazališnoga vijeća koje je za moj program utvrdilo jedino da – "nije loš".

Vi ste i u svom programu za ravnateljicu predložili donošenje strateškog plana, stalne audicije za glumce, zapošljavanje novih glumaca – trenutačno ih je zaposleno 38, iako postoji 41 mjesto. Notorna je činjenica da ansambl nije dovoljno iskorišten pa tako jedna osoba glumi u sedam predstava, a velik je broj njih koji glume u samo jednoj predstavi. Kako biste uveli red s obzirom na Bandićev naputak o zabrani zapošljavanja, ali i na Zakon o radu?

– Sve su to podaci koji zvone na uzbunu. Novu upravu čekaju brojni izazovi, ali prioritetno je povećanje produkcije te s tim u vezi razvoj novih publika, za što je npr. u EU fondu Kreativna Europa dostupno mnogo novca. U programu sam ponudila brojne strategije, od kojih je ključna baš ta o razvoju publika, a podrazumijeva širenje programa koji će privući onu mlađu, proširiti srednju i stariju te privući onu izvan Zagreba.

Predložili ste i zaokret od lektirnog repertoara prema suvremenom i društveno odgovornom. U četverogodišnjem repertoaru (2015. do 2018.) izložili ste plan od 20 domaćih premijera i praizvedbi... Ljermontovljeva Maskerada, Maria Stewart, praizvedba nove drame S. Šnajdera Svjetlucanje kome, Horvathove Priče iz bečke šume novi su naslovi u 2015.?

– "Sanjajmo odgovorno!" glavni je moto cijelog Programa, a naša stvarnost i njezini brojni parasustavi glavni motivi. Pritom je Glumac angažirani sudionik i glavni element predstave, Redatelj – intelektualac je motor umjetničkog djelovanja dok je Pisac njihovo glavno nadahnuće i nukleus oko kojeg se vrti energija cijeloga kolektiva. Već po ovome se vidi da, u današnjem sklopu u kojem su osnovni pokretači Interes, Grabež, Neznanje, Posluh i Strah, nisam imala nikakve šanse. O tome govori npr. Šnajderova nova, namjerno prešućena drama Svjetlucanje kome. Priče iz bečke šume pak, zamišljene kao hommage Kosti Spaiću i njegovoj režiji iz 1975., iz drugog nam vremena i prostora dobacuju isto: "Kako smo u posljednja dva desetljeća sistematski uništavani od glupih i grubih."

U idućim sezonama pažnju privlače Shakespeareova Mjera za mjeru, Houellebecqove Elementarne čestice, Hereov Juds Kiss te Iza kulisa M. Krleže u suradnji s Eurokazom. Za sve predstave uspjeli ste dogovoriti i redatelje. Kako vam je to uspjelo u tako kratkom vremenu?

– To da jedan David Hare, najveći živući britanski klasik nije nikada igran u najvećem dramskom kazalištu u zemlji uvredljiva je činjenica sama po sebi. U mome konceptu morala sam tim velikim tekstovima pridružiti i velike redatelje, gotovo sve odreda nedovoljno zastupljene u našim kazalištima. Sa svima sam u redovitim kontaktima, ako ništa, onda preko društvenih mreža.

Dvije predstave sami ste namjeravali režirati. Zbog čega upravo te dvije?

– Ideja je bila da darujem "svome" kazalištu dvije režije – prvu i zadnju te tako otvorim i zatvorim mandat, a suprotno običajima u našim kazalištima i uštedim neka sredstva. Prva je Lettsova drama ovjenčana Pulitzerom, druga je scenski dokumentarac Pljačka.hr, autora Davora Špišića, Denisa Kuljiša i mene o dužnosnicima koji su vijoreći zastavama demokracije i reformi gradili Hrvatsku kao Potemkin svoja lažna sela.

Među novostima koje biste uveli jest razvoj male scene, što je bio i dio programa Darka Stazića, no nije ostvaren. Vaša je ideja da mala scena postane mjesto za novu hrvatsku dramu?

– Druga je scena imperativ za razvoj Kazališta, glavno je mjesto rezervirano za novu hrvatsku dramu, a usto i za dramsko pismo tzv. “malih“ europskih kultura. Centar suvremenih kazališnih zbivanja u zadnjem se desetljeću preselio na kulturnu periferiju i u tome hrvatsko kazalište mora odigrati svoju ulogu te prezentirati rad nama nepoznatih dramatičara, od rumunjskih i moldavskih do npr. slovenskih i turskih. To što je bivši ravnatelj planirao, ali i naplatio (pola milijuna kuna iz proračuna) velik je građevinski zalogaj koji je trebao biti završen prošle godine, a zašto nije, to znaju valjda gradski oci i sam Viši, k tome i stručni savjetnik. Nema, naime, ni scene ni novca.

Kao dio razvoja kazališta željeli ste uvesti čitanje novih drama, razgovore s publikom u povodu novih premijera te organizirano čitanje zaboravljene hrvatske drame ‘50.-ih i ‘60.-ih u suradnji s Eurokazom?

– Bez dodatnih programa i intersektorske suradnje nema ni kazališta koje želi biti prepoznatljivo i prisutno na društvenoj sceni. Gavella ima veliki broj djelatnika koji bi, uz malo više truda, u Frankopanskoj mogli kreirati relevantan intelektualno-umjetnički hub.

Zanimljiva je i ideja o osnutku biblioteke Kolo oko Koste kao hommage Kosti Spajiću?

– Iz analize je vidljivo i da neće biti najavljene monografije. Propustili su to učiniti za godišnjicu kazališta prošle godine, iako je, koliko znam, za taj posao plaćen urednički tim. Kolo oko Koste zamišljeno je kao suradnja s izdavačkom kućom Durieux. A što se zaboravljenog Spaića tiče, vrijeme je podsjetiti da tog kazališta bez njega danas ne bi ni bilo. Naime, prešućuje se činjenica da je velika kriza do koje je došlo nakon ogorčena odlaska Branka Gavelle 1959. desetkovala gledalište. Zahvaljući upravo Spaiću, najvjernijem Gavellinu učeniku, došlo je do velikog obrata koji Z. Mrkonjić naziva jednim od najzanimljivijih u povijesti našeg kazališta.

Analizirali ste i prostor za marketinški proboj te konstatirali da su društvene mreže potpuno zanemarene?

– Da bih mogla dati iscrpan marketinški plan, analizirala sam njihov sustav oglašavanja, postojanje u medijima, na videokanalima i društvenim mrežama te došla do poražavajućih rezultata. Marketinški tim im je živ zakopan duboko u 20. stoljeću i ne misli prijeći u 21. I pri pogledu na web-stranicu odmah se vidi da je danas Gavellino kazalište – mrtvo kazalište. Razlog tome je taj da "svako zadovoljavanje osobnih interesa na štetu kolektiva uzrokuje duboku eroziju istog". To je rečenica iz Predstavke za osnivanje ovoga kazališta a. d. 1953., a autor joj je redatelj i suosnivač Mladen Škiljan.    

Ključne riječi

Komentara 16

SE
sestrićna
12:52 25.08.2014.

kad će u hrvatkoj napokon hrvati preuzeti kulturu..jasno je i malom djetetu da oni isu glavni glumci glavni režiseri glavni scenaristi i glavni voditelji kulturnih institucija..hrvati su glavni samo kad treba davti svoje novce da im drugi uređuju kulturu i kulturna zbivanja..tj da ih indoktriniraju preko kulture..

JE
jejeje
12:58 25.08.2014.

"Gradonačelnik Milan Bandić 2014. traži reviziju poslovanja ustanova u kulturi, ali javnost rezultate nije doznala?" Pa... doznali smo posredno: ostafka Staz'ćevog burazera. Ćao Sneška...

DU
Deleted user
16:38 25.08.2014.

to su ubice kulture na čelu sa bandićen koji in to sve amenuje.sram vas bilo kriminalci.lovrić,lušetić,stojsavljević,zlatar violić.... na sceni su i kradu 20 i kusur godina,fuj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije