Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
66. Pula FF

Brešanov i Jelčićev film nakon “Generala”

Autori: Press, Hina
16.07.2019.
u 11:48

Film Vinka Brešana “Koja je ovo država” koji je prikazan u sklopu 66. Pulskog filmskog festivala, a koji je već vidjela hrvatska kino publika, predstavljen je i na konferenciji za novinare. Producent filma Ivan Maloča rekao je da je tajna filma – u redatelju. I producentica Maja Vukić rekla je da je Brešan uvijek provokativan i zanimljiv te uvijek iznenadi temom filma.

– Film je sjajan, ima odličnu temu i dobru međunarodnu glumačku ekipu s obzirom na to da se radi o hrvatsko-srpsko-poljskoj koprodukciji – dodala je. Maloča se također prisjetio da je rad na filmu bio doista mučan i da je bilo izrazito teško i komplicirano snimati zbog vremenskih uvjeta i scena u Lepoglavi.

Suicidalni general

Suicidalni general, ministar Vlade Republike Hrvatske koji sam sebe dobrovoljno zatvori u zatvorsku ćeliju te četvorica muškaraca različitih nacionalnosti (Hrvati, Srbi i Bošnjaci) koji iskopavanjem mrtvih predsjednika Republike Hrvatske i Republike Srbije pokušaju ucijeniti Vladu, isprepliću svoje sudbine u gomili apsurdnih situacija, kratak je sadržaj filma “Koja je ovo država”.

Glavne ženske uloge u filmu tumače Iva Mihalić i Alma Prica, glavne muške Lazar Ristovski i Krešimir Mikić, a tu je i odlični Nikša Butijer.

Ana Bulajić Črček koja je bila zadužena za masku i šminku na filmu suočila se s izazovnim zadatkom – predočiti poznate političare, a ne otići u karikaturu.

– Željeli smo da likovi izgledaju urbano i uredno, a inspiraciju smo nalazili svuda oko nas – dodala je.

Film “Koja je ovo država” dobio je nagradu na festivalu u Srbiji, uskoro gostuje i na drugim festivalima, a na jesen se očekuje njegovo prikazivanje na Hrvatskoj televiziji. Ista producentska ekipa filma “Koja je ovo država” za dva dana predstavit će se filmom “Dopunska nastava”. Redatelj Vinko Brešan nije se pojavio na pulskoj konferenciji za tisak.

Kako dočarati grobnicu

Scenograf Damir Gabelica također je imao težak zadatak – dočarati sto četvornih metara veliku Tuđmanovu grobnicu i lijes za koji nije znao kako izgleda.
– Naime, svuda je lijes sniman sa zastavom gore stoga smo jedva doznali kako zapravo izgleda. Igrom slučaja došli smo do osobe koja ga je radila i slučajno saznali da je radila i lijes Slobodana Miloševića pa smo tu imali sreće i doznali i kako je izgledao njegov lijes – ispričao je Gabelica. Kako je rekao, prilikom snimanja scena grobnice koristili su se tzv. tehnikom plavoga zastora.

Pulskoj publici u Areni je prikazan i film Bobe Jelčića “Sam samcat”, dok je u Istarskom narodnom kazalištu prikazan film “Rafael” najcjenjenijeg nizozemskog redatelja Bena Sombogaarta, manjinske koprodukcije Nizozemske, Belgije, Italije i Hrvatske. Riječ je o drami snimanoj prema istinitim događajima, kalvariji koju prolaze bračni par, Nizozemka i Tunižanin, za vrijeme Arapskog proljeća kada odluče otići iz zemlje, ali to ne uspijevaju.

Komentara 1

BE
Beskucnik
04:26 18.07.2019.

Evo druze Bresan ja cu vam reci , ovo je neovisna Republika Hrvatska jedina domovina malog ali ponosnog Hrvatskog naroda ,te drugih naroda koji ju vole i smatraju domovinom, vecinski katolicka zemlja (cak 87 % stanovnistva se deklarira katolicima a a drugova ateista je svega par postotaka. Ako je film dobio nagradu u Srbiji onda be sumnjam u njegovu poruku te mislim da mi u Hrvatskoj drzavnim novcem to ne bi trebali financirat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije