Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia rediviva

Bračani se nadaju dolasku pisca Harukija Murakamija

'murakami_nnn_kul_050810'
''
05.08.2010.
u 16:50

Slavni Japanac trenutačno je u Norveškoj, a poziv je upućen preko diplomata Drage Štambuka

– Ne mogu potvrditi dolazak velikog japanskog pisca Harukija Murakamija na jubilarnu pjesničku manifestaciju Croatia rediviva, koja se ovog vikenda održava u Selcima na Braču – rekao nam je pjesnik i hrvatski veleposlanik u Japanu Drago Štambuk. No, pisac i diplomat koji se sa Murakamijem upoznao za službenog boravka u Japanu potvrđuje da je Murakamija pozvao na Jadran jer Japanac izuzetno voli otoke i trčanje maratona u prirodi.

Kako trenutačno boravi u Norveškoj, nije isključeno da još ovog ljeta protrči nekim hrvatskim otokom, i to možda baš Bračem, kojem poezija nikako nije strana.

U Selcima na Braču Štambuk je početkom devedesetih utemeljio pjesničko druženje na kojem se na specifičan način njeguju sva tri hrvatska književna idioma, dakle i ča i kaj i što. Jednom od okupljenih pjesnika na selačkoj Pijaci dodjeljuje se Maslinov vijenac. Do sada je bilo devetnaest okrunjenika, od prvog čakavca Zlatana Jakšića do lanjskog Milka Valenta, koji je po majci Bračanin.

Večeras 6. kolovoza biti će poznat dvadeseti poeta oliveatus, dok će u subotu svi prisutni slušati poeziju pape pjesnika Ivana Pavla II koji u Selcima ima i svoj spomenik. Nedjelja je rezervirana za obilježavanje 150. godina od rođenja velikog slovačkog pisca Martina Kukučina ili dr. Mateja Bencura koji je u Selcima bio liječnik, autora romana “Dom u strani” u kojem je ovjekovječio i Selca, bračko kameno mjesto puno spomenika i palača.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije