Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi ravnatelj

Bogdanić: Noge plesača vrijedne su kao i noge Hajdukovaca!

'23.01.2013., Split - Dinko Bogdanic, novi ravnatelj baleta HNK Split. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
27.01.2013.
u 20:33

U Split je došao "iz dišpeta"
, jer želi dokazati da taj HNK ponovno može biti mjesto uspjeha

Novi ravnatelj splitskog Baleta Dinko Bogdanić, po plesačkoj karijeri i uspjesima baletnog majstora nažalost puno poznatiji vani nego kod nas, odmah se po dolasku u HNK Split potpuno predao poslu. Ušao je u dvoranu, svakodnevno prati probe, motri plesače. Na upit zašto je kad je, kako kaže, već slavan, prihvatio tu dužnost i došao iz Zagreba u Split, Bogdanić odgovara:

– Ja to želim. S obzirom na to da sam Dalmatinac, rođen na Hvaru, u duši mi je uvijek Mediteran. Prihvatio sam mjesto ravnatelja Baleta možemo reći \"iz dišpeta\". Gotovo trideset godina živio sam i radio u svim važnijim baletnim kućama kao što su München, Hamburg i Berlin. U Split namjeravam prenijeti svoja iskustva i znanja, usavršiti baletni ansambl. Želim dokazati da od tih ljudi koje imamo možemo napraviti divnu \"dijamantnu ogrlicu\" koja će biti prezentirana u jednom drugom svjetlu.
Dočekao ga je \"željezni program\" koji mogu izvoditi ovih sezona, a da se ne utroši puno novca. Znamo da nije moguće raditi velike produkcije, a da se ne potroši ni kune. U splitskom teatru zatekao je vrlo kvalitetan ansambl, plesače i soliste. Međutim, jedan od problema je što bi šest do sedam plesača prema jednom zakonu RH već moglo biti u mirovini, a prema drugom ne mogu jer moraju imati 65 godina starosti.

Spasiti radna mjesta

– Moram li ja forsirati te ljude da daju više od onoga što mogu? Oni su cijeli život dali splitskom Baletu, pronijeli njegovo ime i slavu svuda po svijetu. Što moramo učiniti da država ne ukine ta radna mjesta? – pita javno novi ravnatelj.
Prije njegova dolaska iz ansambla otišlo je šest ljudi, nedostaje mu jedanaest plesača. Bio bi sretan kad bi se nadoknadio barem \"manjak\" od šest plesača.

– Članovi splitskog Baleta veliki su radnici, jako vrijedni i disciplinirani. Ali, ja inzistiram na tome da smo svi jedan homogeni ansambl, da kad treba napraviti petu poziciju, cijeli ansambl i prvi i treći red to učini kao jedan, s istom snagom i emocijom. Tako, da i publika na galeriji može vidjeti kvalitetu cjelokupnog ansambla jer ansambl je dio predstave, ne samo solisti i prvi red – decidiran je Bogdanić.

Splitskoj publici za Valentinovo priprema gala koncert s kompletno različitim repertoarom baletnih klasika i modernih koreografija. Samo dva dana poslije izvest će premijeru \"Don Quijotea\" u njegovoj koreografiji. Scenografija Dinke Jeričević i kostimi Barbare Bourek već postoje u teatru, malo će se \"dotjerati\". Za travanj Bogdanić priprema premijeru \"Mačka u čizmama\" Brune Bjelinskog, a koreografiju će potpisati Ljiljana Gvozdenović.

Planira i mali festival

– To je predstava za \"djecu od 7 do 77 godina\", ističe najavljujući za svibanj u svojoj koreografiji još jednu baletnu večer. Obnovit će program, ima neizigranih predstava (Trnoružica, Carmen, Bolero, Ščelkunčik...) U sklopu Splitskog ljeta bit će premijera \"Verdijane\", predstava posvećena 200. godišnjici Verdijeva rođenja, balet isključivo uz Verdijevu glazbu.

– Na čarobnom Sustipanu želim napraviti mali baletni festival na kojem bi izveli Don Quijotea, Grka Zorbu, Čudesni mandarin, Neostvarene susrete, Mačka u čizmama, Verdija, jedan gala koncert, a planiram dovesti i gostovanje, ako budemo financijski mogli. Bilo bi to deset dana baleta na Sustipanu, a kako je naš posao univerzalni jezik, stranci bi sigurno došli pogledati neku od predstava i jedan od najljepših prostora na Jadranu – kaže Bogdanić. 
Kako splitski baletni plesači rade od 10 do 14 i od 18 do 21 sat, nužan im je fizioterapeut, kojeg nemaju.

– Imaju pravo da im država ili grad plati fizioterapeuta koji će ih masirati. Svaki vrhunski baletni plesač trenira kao i bilo koji drugi vrhunski sportaš u Splitu. Jednako vrijede i noge naših baletnih plesača i noge hajdukovaca – poručuje Bogdanić koji želi javnosti pokazati da naš balet ima povijest i tradiciju. Nažalost, u Splitu je veliki problem što nema ni osnovne baletne škole, a kamoli srednje. To velika šteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije