Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba slika

Bogata svjetlost i boje cvjetnih buketa Zorke Forko

forko
arhiva
15.03.2011.
u 02:30

Umjetnica je 1959. godine završila Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a 1968. godine diplomirala je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu

Cvjetni buketi, mrtve prirode, studije ljudskoga lika i apstraktne kompozicije samo su neke teme s izložbe slika i akvarela Zorke Forko (rođena 1934. godine u Splitu) otvorene do 26. ožujka u Galeriji Stari grad u Đurđevcu. Umjetnica je 1959. godine završila Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a 1968. godine diplomirala je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Kao likovni pedagog radila je u podravskim mjestima Legradu i Pitomači, a sada je umirovljenica.

Slikarica je svoju pažnju usmjerila prema raskošnim cvjetnim buketima, prema jorgovanima, hortenzijama, perunikama, božurima. Tu se za nju otvara mogućnost gradacije tonova u obilju boja, kretanju linije u najrazličitijim oblicima koje pruža likovno oblikovanje cvijeća u vazama. U jednom razgovoru za Svijet (1976. godine) rekla je: “...volim akvarel jer mi pruža mogućnost da slikama dam mnogo sunca i svjetla. Naročito me privlači sunce i stoga svi moji motivi odišu valerom i bogatstvom svjetla kojega ima napretek u mojim slikama. Tu ljubav za suncem i svjetlom vjerojatno nosim s juga, odakle potječem,a tamo su i korijeni moje, tako često slikane, nostalgije za kamenjarom, maslinama i morem. No, s jednakim žarom slikam i podravske motive, motive mog dragog užeg zavičaja…“

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije