Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umjetnost slavonskog plemstva
Povratak na članak

Blago slavonskih dvoraca, među inim i klavir Dore Pejačević, stiže u Zagreb

Izložba Klovićevih dvora "Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine” predstavlja likovne zbirke 12 slavonskih plemićkih obitelji i upozorava na potrebu obnove njihovih dvoraca u kojima leži golem kulturni potencijal istočne Hrvatske.

Komentari 1

Avatar Slavocel
Slavocel
20:52 18.04.2021.

Što je plemenito i kulturno u tlačenju podanika, prekomjernom iskorištavanju prirodnih resursa, izbjegavanju plaćanja poreza, potkradanju državne blagajne, rušenju cijena poljoprivrednih proizvoda, iskorištavanju radne snage u industriji, bogaćenju na dječjem radu, potplaćivanju i pretjeranom oporezivanju seljaka i radnika, preskupoj trgovačkoj robi i dr. gadostima na osnovu kojih su se obogatili? U austrijskom dijelu monarhije kmetstvo je ukinuto 1781. godine, a u ugarskom dijelu 1785. godine. Ne treba zaboraviti da je kod nas kmetstvo ukinuto tek 1848. god. upravo radi otpora našeg plemstva. Plemenito je porušiti sve sakralne objekte koji su zatečeni nakon odlaska Turaka? Plemenita je i sadašnja vlast koja zataškava temelje starih sakralnih objekata koje su naši stari plemenitaši porušili i ne poziva arheologe da ih istraže? Plemenito je uzimati nazad od napaćenog naroda imovinu stečenu u vrijeme monarhije ili nam ju prodavati za ogroman novac? Uništavati vraćene šume?! Vidimo, razmjenjujemo informacije, neke obitelji nisu zaboravile kakav život su im priuštili naši plemići i njihovi kompanjoni, a vidimo i kakav život su priuštili sebi. Plemeniti bez imalo stida i milosti......

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.