Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radnička galerija

Blago ostaje u kući, a novi umjetnici izlažu kod njega

Marijan Hanžeković
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
26.06.2012.
u 22:30

Odvjetnik Marijan Hanžeković postaje galerist umjetnicima koji teže dolaze do javnosti

U životu su uvijek bolje prolazili oni koji su nešto naslijedili i nisu u život kretali od nule. Malo je, međutim, onih od kojih zbog toga imaju korist drugi, a od poznatog zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića imat će, dapače, koristi cijela hrvatska kultura! U srijedu navečer podno svojih kancelarija na Radničkoj cesti, Hanžeković otvara Radničku galeriju (koju skraćeno zove RaGa, dodajući da smo svi mi radnici).

Gen za umjetnost

Bit će to novi punkt kulture i umjetnosti u kojem ipak neće smjestiti svoju zbirku umjetnina nastalu na temelju djela respektabilne vrijednosti koje je naslijedio.

Dizajnerica Nika Pavlinek izlagački je prostor RaGe uredila preoblikovanjem prostora nekadašnje sindikalne štedno-kreditne zadruge i u njemu će, kaže Hanžeković, izlagati umjetnici koji teže dolaze do javnosti. Za početak britanski umjetnik, bivši pilot Anthony Slessor. Zadnju riječ o tome tko će tu izlagati ima Hanžeković, ali program bira kustosica Lejla Mehulić. Hanžeković svakako posjeduje \"gen za umjetnost\", i to ne samo zato što ga je kao dijete portretirao Omer Mujadžić, na čije nas je djelo lani u galeriji Josip Račić podsjetila upravo kustosica Muzeja Mimara Lejla Mehulić.

Tri portretirana Marijana

Mujadžić je portretirao tri generacije Hanžekovića (od djeda nadalje), bio im je obiteljski portretist, a Hanžeković kaže i da mu je najmilija slika u zbirci upravo portret njegova oca iz 1952., djelo Omera Mujadžića koji je bio \"djedov prijatelj, a mamin pacijent\", kako ističe novi galerist Hanžeković.

U zbirci Marijana Hanžekovića (trećeg Marijana u obitelji) radovi su Miljenka Stančića, Celestina Medovića, Vlahe Bukovca, Ljube Babića, Roberta Auera, Mirka Račkog, Vjekoslava Karasa, Josipa Račića... I ljubitelju amateru zavrtjet će se u glavi od značaja tih imena, s kojima lista zbirke nije okončana!

Najskuplje su slike Bukovca, kaže kolekcionar koji posjeduje Bukovčevu \"Djevojčicu iz Cavtata\" (portret Jovanke Bravačić), akt slikara Račkog, poluakt \"Djevojke sa zelenim velom\" iz 1896. \"i druge Bukovce\"! Zbirka broji bar 600 umjetnina, otkriva Hanžeković.

Ta će djela i dalje, s vremena na vrijeme, biti uključivana u izložbe autora koje posjeduje. Mimo toga Hanžeković ne želi pažnju javnosti skretati na zbirku.

– Ideja Radničke galerije nije publiciranje moje kolekcije, iako ona sadrži bar jedno djelo svih najznačajnijih slikara i umjetnika od početka hrvatskoga slikarstva (dakle od Vjekoslava Karasa) do danas – kaže Hanžeković, govoreći o strasti i teškoćama skupljanja umjetnina.

No možda ćemo ipak vidjeti djela iz te još uvijek tajanstvene zbirke. Kustosica Biserka Rauter Plančić je, kaže Hanžeković, rekla da bi zbirka mogla biti izložena već do kraja 2012.!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije