Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaronite u svijet sjajnih krimića

Black, Redondo i Pavičić

krimići Profil knjiga
Foto: Profil knjiga
1/6
03.11.2015.
u 12:43

Ljubiteljima krimića i trilera nije lako udovoljiti. Tri nova romana iz te kategorije u izdanju Profila birana su tako da zadovolje različite ljubitelja žanra. Tu je tako prvorazredni, sjajno napisan noir koji potpisuje veliko ime britanske suvremene književnosti, španjolska kriminalistička senzacija koja je osvojila svijet, ali i novi psihološki krimić Jurice Pavičića.

Puno pažnje i pohvala dobio je roman Crnooka plavuša, roman u kojem se vraća jedan od najpoznatijih privatnih detektiva svih vremena, junak romana Raymonda Chandlera – Philip Marlowe. Nimalo manje nije važno što ovu avanturu potpisuje sjajni Benjamin Black što je pseudonim Bookerom nagrađenog Johna Banvillea, jednog od najboljih suvremenih engleskih pisaca.

Radnja romana smještena je u rane 1950-e, u Kaliforniju. U ured Philipa Marlowea ulazi prelijepa žena koja ga moli da pronađe njezina ljubavnika koji je bez traga nestao.

Tek što Marlowe krene kopati po slučaju, otkriva da je zapleteniji no što je mislio i da ima posla sa samom kremom kalifornijskog društva i pojedincima koji će učiniti sve ne bi li spasili svoja bogatstva...

Ovako punokrvan i zavodljiv krimić s velikim naklonom prema majstoru žanra Raymondu Chandleru, mogao je napisati samo izuzetan pisac kao što je Benjamin Black koji je besprijekorno uhvatio ton i atmosferu Chandlerovih romana te mu podario besprijekorno suvremeno ruho.

O reakcijama dovoljno svjedoči pohvala kralja žanrovske literature Stephena Kinga koji je, nakon što je pročitao roman, napisao: „Raymond Chandler sada se negdje sigurno smješka jer ovaj sjajni tvrdo kuhani krimić savršeno je uhvatio njegovu melankoliju. Priča je sjajna, ali zadivilo me kako je John Banville besprijekorno uspio prenijeti na čitatelja onaj isti osjećaj koji imate čitajući Chandlera. Uživao sam u ovoj knjizi. Činilo mi se kao da sam susreo starog prijatelja, onog za kojeg se mislilo da je mrtav, a sada se ušetao u sobu.“

Crnoooku plavušu s engleskog je prevela Petra Mrduljaš Doležal

Zavirite u roman.

John Banville o Benjaminu Blacku:

Prisjetite se...

Dolores Redondo NEVIDLJIVI ČUVAR

Foto: Profil knjiga
Tu je i španjolska kriminalistička senzacija koja je osvojila Europu i svijet, Nevidljivi čuvar Dolores Redondo. Priča ovog serijala počinje tako što je tijelo mrtve tinejdžerice pronađeno je na obalama rijeke Baztán. Ni 24 sata kasnije stravični je zločin povezan s ubojstvom druge tinejdžerice. Na čelo istrage postavljena je viša inspektorica Amaia Salazar, a potraga za serijskim ubojicom natjerat će je da se vrati u Elizondo, rodno mjesto okruženo tajnovitim šumama Baskije, mjesto za koje se nadala da mu se nikad neće morati vratiti. Mlada inspektorica ubrzo shvaća da će se, ako želi uhvatiti nemilosrdnog serijskog ubojicu, morati suočiti sa sredinom koja je sklona pučkim predajama objašnjavati sve probleme, ali i demonima vlastite prošlosti.

Nevidljivi čuvar prvi je dio trilogije o Baztánu, jednog od najuspješnijih španjolskih kriminalističkih serijala svih vremena. Objavljuje se u 33 zemlje svijeta, a priprema se i filmska ekranizacija iza koje stoje producenti ekranizacija Stiega Larssona i Henninga Mankella.

Kritičari tvrde da je razlog iznimna uspjeha romana taj što je Dolores Redondo stvorila novu vrstu detektivskog romana koji uspješno spaja elemente psihološkog trilera i kriminalističke priče s legendama Baskije. Nevidljivi čuvar ušao je i u finale najprestižnije svjetske književne nagrade Gold Dagger za inovativnu kriminalistički prozu i to u konkurenciji s djelima iz cijeloga svijeta.

Nevidljivog čuvara sa španjolskog je prevela Simona Delić.

Zavirite u roman.

Pogledajte trailer:

Jurica Pavičić ŽENA S DRUGOG KATA

Foto: Profil knjiga
Možemo li, doista, kontrolirati svoje odluke i svoj život? Tim se pitanjem bavi Jurica Pavičić u svom novom romanu Žena s drugog kata koji objavljujemo u biblioteci Profil krimić. Priča je to o Bruni, mladoj, ne pretjerano ambicioznoj ženi koja se zaljubi u svojeg vršnjaka, pomorca Franu. Sretna veza kulminira brakom, a mladi par useljava se u zaseban kat kuće koju su uz velika odricanja podigli Franina majka i pokojni otac. Niti godinu dana kasnije Bruna je u zatvoru gdje služi višegodišnju kaznu zbog ubojstva svekrve...

Žena s drugog kata anatomija je jednog zločina u kojoj se splitski pisac i novinar dohvatio one vrste tragedije u kojoj tzv. obični ljudi postaju akteri crne kronike. U potrazi za odgovorima Pavičić ulazi duboko pod kožu svog lika te istražuje okolnosti i sitne pomake koji vode do ubojstva.

Pritom naracija ovoga mračnog, napetog psihološkog romana istodobno rasvjetljava ne samo to kako je zločin učinjen nego i zašto. Pavičić kao ponajbolji kroničar, ali nimalo manje važno, i kritičar hrvatske stvarnosti u ovom se romanu osim individualnim sudbinama, bavi promjenama jednog tranzicijskog društva, prelamanju tih promjena preko mikrokozmosa obitelji, a idiličnim slikama Mediterana suprotstavlja slike okrutne sredine koja lako odbacuje i teško prašta. Žena s drugog kata impresivan je roman važnog hrvatskog autora koji je kao malo tko drugi u stanju secirati sva proturječja društva u kojem živimo.

Zavirite u roman.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije