Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAČUN

Bivši računovođa: Iz Gavelle su izvlačili milijune putem SC-a

Darko Stazic
Anto Magzan/PIXSELL
17.04.2013.
u 16:38

Otpušteni Vinko Mikulić dao nam je opsežnu dokumentaciju o radu kazališta Gavella

Jučer se u Centru za ljudska prava održala konferencija udruge Zviždač, na kojoj je donedavni šef računovodstva zagrebačkog kazališta Gavella Vinko Mikulić novinarima ustupio preslike dokumenata s rashodima koje je označio kao pranje proračunskog novca.

Budžet naglo skočio

– Nakon što je Duško Ljuština na čelo Gavelle doveo Darka Stazića, godišnji broj premijera je pao, ali su prihodi iz gradskog proračuna naglo skočili. Istodobno su narasli sumnjivi rashodi za reprezentaciju, poslove ugovorene preko student-servisa te za usluge promidžbe. Stazić je samo na te tri stavke od 2006. godine iz Gavelle preusmjerio 8,9 milijuna kuna – ustvrdio je Mikulić pokazujući nam rekapitulaciju troškova iz koje je vidljivo da je novac putem Student-servisa isplaćivan i za vrijeme u kojem kazalište uopće nije radilo!

Kako se na konferenciji pojavio i sam Stazić, odmah smo ga pitali za sumnjive troškove putem Student-servisa, no on je tvrdio da je revizija koju je naručio utvrdila da je s ugovorima sve u redu. Postavilo se pitanje zašto je reviziju obavljala privatna tvrtka koju je platila Gavella, a Stazić je rekao da je riječ o ovlaštenoj revizorskoj tvrtki i da bi bilo zlonamjerno sumnjati u njihovu nepristranost. Na pitanje što su radili studenti, od kojih su neki imali i po više ugovora za isto razdoblje pa im je ukupna satnica bila i dvostruko veća od onih stalno zaposlenih, Stazić je odbio odgovoriti.

– Ne mislite valjda da ću vam za svakog ponaosob nabrajati što je radio? – upitao nas je revoltirano.

Dobacivala Staziću

Atmosfera na konferenciji postala je neugodna čim je Stazić stao pred novinare jer je jedna gospođa počela dobacivati da ga treba biti sram zbog stvari koje je Mikulić naveo, a posebno je loše odjeknula informacija da se na restorane u okolici kazališta trošilo 20.000 kuna dnevno, što je godišnje bila četvrtina prihoda od ulaznica.

– Nije Mikulić nikakav zviždač jer, da je dobio otkaz nakon što nas je prijavio svim živim inspekcijama, dobio bi ga još prije nekoliko godina. Disciplinsku mjeru izvanrednog otkaza zaradio je tek nakon što su naši povjerljivi, interni kazališni dokumenti počeli u nastavcima izlaziti u javnost, čime je narušen ugled kazališta. Sve što je izrečeno spada u domenu klevete. Zadovoljštinu ću tražiti na sudu – rekao je oštro Stazić i potom se udaljio iz prostorija Centra za ljudska prava.

Kao suradnike u navodnom izvlačenju novca iz Gavelle fiktivnim ugovorima i preplaćenim honorarima Mikulić je označio Teatar Ulysses Rade Šerbedžije, Satiričko kazalište Kerempuh, u kojem je ravnatelj Duško Ljuština, te HNK, u kojem radi Stazićeva supruga, inače kuma Duška Ljuštine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije