Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Biškupić odbio Mucala, Kerum kaže: "To je napad na mene"

Nakon uvida u prijedlog programa HNK Split i mišljenja Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti donio sam odluku da ne potvrdim Duška Mucala za intendanta, izjavio je ministar kulture Božo Biškupić.
18. lipnja 2010. u 15:29 54 komentara 3 prikaza
Mucalo
Foto: Pixsell

Duško Mucalo slobodno može nastaviti svoju estradnu karijeru jer ga ministar kulture Božo Biškupić nije potvrdio za intendanta HNK Split, koji većim dijelom financira Grad Split.

– Mucalov prijedlog programa pokazuje nedostatak znanja i iskustva u poznavanju sustava funkcioniranja kazališta – napisao je novinarima ministar koji je odluku koordinirao s Vijećem za dramsku umjetnost kojem je na čelu redatelj Želimir Mesarić, a u kojem su i Nada Abrus, Goran Grgić, inače i predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Dinka Jeričević i Joško Ševo.

Konzultacije traju


– Nemam nikakvih izjava glede odluke ministra Bože Biškupića da me ne potvrdi za intendanta. Pitajte za sve Gradsko vijeće Splita koje me izabralo za intendanta HNK Split – kazao je za Večernji list Duško Mucalo zamoljen da komentira ministrovu odbijenicu.

Joško Čelan, novinar i član Kazališnog vijeća splitskog HNK, rekao nam je kako su se dogovorili da ne daju nikakve komentare dok ne dobiju ministrovu odluku i ne vide argumente kojima je odbio Mucala za intendanta.

– Konzultacije traju. Kad dobijemo odluku, sastat će se Kazališno vijeće i izdati priopćenje, rekao nam je Joško Čelan.

A ministar Biškupić, koji je u svojem dugotrajnom mandatu jednom već odbio potvrditi uglednoga dramskog pisca Slobodana Šnajdera za intendanta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, i to, navodno na izravnu Tuđmanovu naredbu, ovog je puta odbijenicu argumentirao Mucalovim programom, u kojem je, kako se pisalo u medijima, Aristotel postao dramski pisac.

No Biškupića je zasmetalo i što u Mucalovu programu nema troškovnika premijernih i repriznih predstava, što ne piše tko će voditi Dramu, Operu i Balet, što nema naslova premijernih i repriznih predstava čak niti za prvu godinu mandata koji bi počeo već krajem ljeta. Dakle, Mucalo u svom programu nije precizirao repertoar, a Biškupić ističe i da u prijedlogu nije “iznesena bilo kakva suvremena dimenzija dramskog, opernog i baletnog teatra, odnosno njihova relevantnog repertoara”.

Jača pozicija Selema

Trakavica oko izbora nasljednika Milana Štrljića vraća se na početak. Gradsko vijeće u kojem Željko Kerum ima većinu mora naći kandidata koji bi zadovoljio očito vrlo zahtjevnog ministra, a tu onda jača pozicija Petra Selema, sive eminencije splitskog kazališta posljednjih godina. Skladatelju Mucalu za utjehu ostaje status samostalnog umjetnika pa će mu država i dalje plaćati zdravstveno i mirovinsko osiguranje za što mu je rješenje potpisao baš Božo Biškupić.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar cluesblues
  cluesblues:

  i gdi ce sad kerum i prijatelji slusat gange? - opet one dosadne opere, baleti i ibsen...ovo je veliki udarac za svenarodnu kulturu....

 • Avatar Robinzon
  Robinzon:

  Gospodine Biškupiću i \"umjetnice\" Gotovac.Gdje su bili vaši kriteriji kada je BRAVAR preuzeo kormilo države Jugoslavije? Bravar je uspješno vodio državu, pa vas je strah da vam ekonomist ne pokaže umjeće vođenja kazališta.

 • jacki:

  Ma daj Kerume, ko hebe ministre i purgere. Nego ti lijepo Mucala za rukicu pa pravo u HNK Split, a oni neka sebi sami biraju. Splicani su izabrali tebe i splitski HNK je tvoj i basta.