Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noć muzeja 2016. u petak 29. siječnja

Biskup Strossmayer u središtu priče

26.01.2016., Zagreb - U HAZU-u odrzana konferencija za medije na kojoj je najavljena manifestacija 11. Noc muzeja.  Ana Grbesa, Milvana Arko Pijevac, akademik Zvonko Kusic, Vesna Juric Bulatovic, Dubravka Osrecki Jakelic i Ivica Lovric.  Photo: Sanjin Str
28.01.2016.
u 15:43

U petak 29. siječnja diljem Hrvatske održati će se Noć muzeja

Središnja tema Jedanaeste noći muzeja, koja će u petak 29. siječnja u više od 250 hrvatskih institucija privući na stotine tisuća posjetitelja, biskup je, mecena i vizionar Josip Juraj Strossmayer. Stoga je i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, posebno njezina Galerija starih majstora, koju je kao i akademiju utemeljio baš energični Strossmayer, dobila posebno mjesto u obilježavanju najposjećenije hrvatske kulturne priredbe.

Biskupu će se posebnim programima odužiti i Muzej Đakovštine, ali i Muzej Slavonije u biskupovu rodnom gradu Osijeku. No, osim povijesne baštine, Noć muzeja koja će se održavati u stotinjak hrvatskih gradova i naselja, pa i u susjednoj Bosni i Hercegovini (u Hrvatskoj franjevačkoj arheološkoj zbirci sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici), velika će pažnja biti posvećena suvremenoj tehnologije. Tako će u zagrebačkom Oktogonu nekoliko tvrtki omogućiti posjetiteljima da putem Smart Guide pametnog vodiča virtualno posjete petnaest muzeja izvan Zagreba, i to uz pomoć 3D naočala.

Jagoda Buić za ovu je prigodu nacrtala osamnaest crteža koje će izložiti u galeriji Mala u Zagrebu, publika će moći vidjeti i zbirku impresivne crkve sv. Servula u Bujama te Pavlinski samostan u Sveticama kod Ozlja. Lani otvoreni Muzej Sinjske alke ponudit će degustaciju slastica i alkarskog vina te natjecanje u Alki putem videoigre, a bogati glazbeno-plesno-lutkarski program priprema i Dvor Veliki Tabor u Desiniću.

Pomoćnica ministra kulture Vesna Jurić Bulatović ističe da je Noć muzeja inicirala otvaranje novih muzeja, nova zapošljavanja i obrtničke projekte. Spomenula je i izgledno osnivanje Muzeja planinarstva te novi Muzej iluzija u Zagrebu i Muzej brodogradnje u Betini. Ipak, nije sve u muzejskoj struci idilično. Predstavnik zagrebačkog privatnog muzeja automobila Ferdinand Budicki, koji se pohvalio da je lani bio najposjećeniji muzej s čak 15.000 posjeta, požalio se da i dalje posluju bez ijedne državne ili zagrebačke proračunske kune. Pa se toplo preporučuju Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije