Naslovnica Kultura

Binarnim kinom i zvučnim performancima festival ulazi u završnicu

Device_art ovaj vikend ulazi u svoju veliku završnicu, i to dvama događajima: Binarnim kinom i zvučnim performansima pet europskih umjetnika.
25. siječnja 2019. u 12:00 0 komentara 63 prikaza
Foto: Device Art

Svoj je vrhunac ovogodišnji Device_art doživio u Zagrebu na otvaranju izložbe “Strojevi nisu sami”. Izložba, koja je otvorena do 3. veljače, domaćoj publici na prostoru od 1500 metara četvornih donosi 21 rad čak 25 međunarodnih umjetnika i kao takva predstavlja jedan od najvećih događaja u novomedijskoj umjetnosti u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina. Festival koji za cilj ima uspostaviti vezu između strojeva, robotike i suvremene umjetnosti ovaj vikend ulazi u svoju veliku završnicu, i to dvama događajima: Binarnim kinom i zvučnim performansima pet europskih umjetnika.

Pet filmova i pet zvučnih performera

O čemu se zapravo govori kada se govori o robotima, androidima ili umjetnoj inteligenciji? Uz pet filmova po izboru Hrvoja Pukšeca koji će se prikazivati u subotu i nedjelju u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) gledatelji mogu doći do odgovora na ta pitanja. Među filmovima podijeljenima u dva bloka – mainstream i art blok – naći će se kratkometražni “The Last Fisherman” koji govori o ribaru koji u distopijskoj atmosferi otkriva androida iz svoje prošlosti. Nakon njega slijedi dokumentarac “More Human Than Human” Tommyja Pallotte i Femke Wolting koji govori o posljedicama umjetne inteligencije. U art dijelu filmske završnice Device_arta gledatelji mogu uživati u "PUK*Billu" Florisa Schönfelda u kojem umjetna inteligencija PUK* intervjuira čovjeka. Na repertoaru će se naći i jedan domaći uradak, a riječ je o eksperimentalnome filmu "A.D.A.M." Posljednji će na velikom platnu osvanuti film “Androids Dream” Iona De Sose.

Mate Rimac u MSU PRIĆAO I O TEŠKIM TRENUCIMA Mate Rimac: Čini mi se kao da sam preživio pet života u zadnjih 10 godina Strojevi nisu sami, MSU Strojevi nisu sami Osjećajući roboti naselili su MSU

Osim pet filmova, na zatvaranju ovogodišnjega festivala mogu uživati i ljubitelji zvučne umjetnosti u izvedbi pet jedinstvenih performansa koji će prvi put biti predstavljeni u Zagrebu. Tako će Matias Loose (Norveška), Valentin Durif (Francuska), Jiska Huizing (Nizozemska, Norveška), Lucas Paris (Francuska) te Elio Libaude (Francuska) svojim umjetničkim radovima prikazati kako izgleda fokus na zvuk u intermedijskim praksama. Kroz hiperrealistične radove koje karakteriziraju eksperimentalna i ambijentalna glazba umjetnici jamče užitak za sva osjetila, a performansi će započeti sutra u 18 sati u MSU.     

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.