Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stižu zvijezde

Bela Tarr u Splitu osniva studij na kojem će predavati oskarovci

bela tarr
Foto: DPA/PIXSELL
1/5
22.02.2012.
u 12:00

Prva generacija doktoranada upisat će se na poslijediplomski studij u Splitu već 2013. godine ako dotad uspiju zatvoriti proračun i osigurati potrebnu infrastrukturu.

Split bi već iduće godine mogao postati najpoželjnije odredište studenata režije iz cijeloga svijeta. Večernji list dobio je nedvosmislenu potvrdu da bi veliki mađarski redatelj Bela Tarr upravo u Splitu trebao otvoriti doktorski studij filma na kojem će predavati neki od najvećih filmaša današnjice!

Tek sad progovorio

Među predavačkim imenima posebno se ističu redatelji Aki Kaurismaki, Jim Jarmusch i Gus van Sant te glumica Tilda Swinton.

O toj je velikoj vijesti Tarr diskretno počeo govoriti u intervjuima stranim medijima tijekom nedavno završenog festivala u Berlinu.

Njegovi suradnici potvrdili su nam da se redatelj još prošloga ljeta sastao s rektorom Sveučilišta u Splitu, koji je izrazio veliko zanimanje za Tarrov projekt.

– Ideja postoji već nekoliko godina, a do nje došli smo spontano, za jednog Tarrova posjeta našem festivalu. Nakon puno truda i razgovora na raznim instancijama, stvari sad kreću u vrlo konkretnom smjeru – potvrdio je Branko Karabatić, direktor Split Film Festivala.

Sastanak u ministarstvu

Prije desetak dana u velikoj diskreciji bio je Tarr i na sastanku u Ministarstvu kulture, na kojem je bio i direktor Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

Iako HAVC još nije službeni partner u projektu, odnedavno su se jako angažirali da pomognu Tarru u ostvarenju svoje misije, koja bi mnogo značila našim studentima te za pozicioniranje Hrvatske na filmskoj karti svijeta.

Podsjetimo, veliki majstor avangarde Bela Tarr prošle je godine u intervjuu za Večernji list objavio da zaustavlja svoj umjetnički rad kako bi se posvetio novim projektima, koji su usmjereni pomaganju mladim kolegama.

Sad kad je siguran da će u tome i uspjeti, najavljuje da bi prve studente mogao primiti već 2013. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije