Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽIĆNI KONCERT

Bečom odzvanjali čarobni zvuci Dubrovačkih kavaljera

Kavaljeri (1)
S.Herek
20.12.2012.
u 15:05

Prvi, službeni dio koncerta Dubrovački su kavaljeri započeli božićnom pjesmom „Narodi nam se Kralj nebeski“, a završili skladbom „Dođi, dođi, mala“.

BEČ – „U neke male ure“, naziv je sjajnog Božićnog koncerta kojeg su u srijedu navečer u prepunoj dvorani Hrvatskog centra u Beču upriličili Dubrovački kavaljeri, popularni hrvatski ansambl s bečkom adresom.

Prvi, službeni dio koncerta, kojem su između ostalih, nazočili i predstavnici hrvatskog diplomatskog zbora na čelu s veleposlanikom RH u Austriji Gordanom Bakotom, Dubrovački su kavaljeri u sastavu Marko Majkovica (vokal, klavijature, mandoline), Josip Čenić (vokal, gitara), Martina Mazanik ( flauta, vokal, udaraljke), Božidar Pintarić (bas-gitara, vokal), Dragan Radić (bubnjevi) i Matko Dišipulo (gitara, vokal) započeli božićnom pjesmom „Narodi nam se Kralj nebeski“, a završili skladbom „Dođi, dođi, mala“.

Raspjevana glazbena šestorka upoznala je Bečane i s dubrovačkom kolendom, starim običajem čestitanja koji se njeguje u Dubrovniku i okolici.

Premijerno je izvedena i dopadljiva skladba „U neke male ure“ s istoimenog novog CD-a.

Drugi dio koncerta obilježile su popularne dalmatinske pjesme i serenade, te autorske skladbe Dubrovačkih kavaljera, koje je oduševljena bečka publika pjevala zajedno s ansamblom do sitnih jutarnjih sati.

Uz čarobne zvuke dalmatinskog melosa i znalački sastavljenu glazbenu čestitku za Božić i Novu godinu, raspoloženi Dubrovački kavaljeri, na čelu s Majkovicom i Čenićem, uveli su oduševljene Bečane u predstojeće blagdansko ozračje.

- Dubrovački kavaljeri svojim sjajnim muziciranjem i promocijom hrvatske glazbe već su postali institucija u Austriji- rekao je veleposlanik Goran Bakota za Večernji list nakon koncerta. Dodao je kako je primjetno da sve više Austrijanaca dolazi na hrvatske koncerte, što zasigurno „doprinosi ne samo važnoj kulturnoj, nego i turističkoj promociji naše zemlje, koja je pred ulaskom u EU“.

Dubrovački kavaljeri započeli su s djelovanjem 1985. godine u Dubrovniku. Imaju niz zapaženih nastupa i koncerata u zemlji i inozemstvu, prvenstveno Austriji, Njemačkoj, Italiji utd. Nastupaju na mnogim kultnim mjestima Beča, a pjevali su i austrijskom predsjedniku Heinzu Fischeru. Nastupali su godinama i na austrijskom državnom radiju i televiziji ORF.

Pretprošle su godine u Beču i Dubrovniku svečano proslavili 25. obljetnicu svog postojanja i uspješnog rada.

U ožujku ove godine u Bad Homburgu kraj Frankfurta proglašeni su na „Večernjakovoj domovnici 2012“, najboljim glazbenim sastavom u hrvatskom iseljeništvu.

Slijedeći koncert Ansambla je 24. veljače u Beču, a održat će se pod naslovom „Dalmatinske serenade“ u organizaciji austrijske udruge „Transdanubien“.

>> Pijanist Vitomir Ivanjek oduševio Bečane svojom virtuoznošću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije