Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekrasna klapska noć u Beču

Bečani uživali u pjevanju Klape Žrnovnica i zvucima mandolina i gitara

Klapa Žrnovnica na bečkom koncertu
Foto: Snježana Herek
28.11.2013.
u 12:38

Koncert je započeo tradicionalnom dalmatinskom pjesmom „Ribar plete mrižu svoju

Upečatljivu koncertnu večer ispunjenu emocijama, mediteranskim ugođajem i čarobnim zvucima mandolina i gitara upriličila je u srijedu navečer klapa Žrnovnica iz okolice Splita u napunjenoj dvorani Hrvatskog centra u Beču. Na programu je bila tradicijska i duhovna glazba Dalmacije te popularne dalmatinske pjesme.
Klapa u sastavu Maja Markovina (II alt / gitara), Dino Dabro (II tenor), Filip Maras (II tenor / mandolina), Ante Mihanović (bariton / mandola), Jerko Livačić (bariton / gitara), Luka Domljanović (bariton / mandolina), Mislav Peović (bas / kontrabas), Luka Franković / Dragan Šinković (bas) i Duje Martin (bas / gitara), te umjetničkim ravnanjem Marka Marina prvi je dio koncerta započela tradicionalnom dalmatinskom pjesmom „Ribar plete mrižu svoju“, a završila pjesmom „La musica di notte“. Drugi dio koncerta počeo je pjesmom „Funiculli“, nastavljen je hitovima raznovrsnog žanra „Djeca Pireja“, „Da te mogu pismom zvati“, Kroacijo iz duše te ljubim“, „In vino Veritas“  te spletom ostalih popularnih pjesama, a završio je tradicionalnim hrvatskim Božićnim pjesmama „Svim na zemlji“ i „Radujte se narodi“.

Dojmljive vokalne izvedbe nabijene emocijama publika je nagradila dugotrajnim pljeskom izmamivši od Klape i glazbene dodatke. Koncert je održan u sklopu 9. Festivala hrvatske glazbe u Beču čiji je organizator Muzičko-informativni centar Koncertne direkcije Zagreb na čelu s umjetničkim voditeljem festivala Davorom Merkašem. Zahvaljujući Merkašu i Bečani su se imali priliku uvjeriti da klapsko pjevanje, koje je kao dio svjetske baštine uvršteno  na UNESCO-ov popis nematerijalnih kulturnih dobara, u bogatstvu hrvatske tradicijske kulture zauzima posebno mjesto.

Koncertu je, između ostalih, bila nazočna i ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji dr. Zdenka Weber. Za klapu Žrnovnica ovo je bio početak četverodnevne turneje po Austriji. Nakon uspješnog nastupa u Hrvatskom centru, Klapa u petak ima još dva nastupa u Beču u sklopu „ Večeri dalmatinske pisme“, a potom iz Beča seli u austrijsku pokrajinu Gradišće gdje će imati još dva nastupa: u subotu u mjesnoj crkvi u Pandorfu i u nedjelju u Pinkovcu kao gost 3. Festivala klapa iz Gradišća.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar gladnijura
gladnijura
14:37 28.11.2013.

Kada bi se naša veleposlanstva i kulturni atašei u njima, malo više potrudili, imali bi mi svašt pokazati po svijetu iz naše bogate kulturne baštine. Ali svima je jednostavnije ništa raditi i primati buštu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije