Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko baletno slavlje

Besplatno zavirite iza kulisa Baleta HNK Zagreb

Nacionalni prvak Baleta HNK Zagreb Tomislav Petranović
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
25.10.2016.
u 13:22

U četvrtak 3. studenoga, slavi se Dan hrvatskoga baleta i 140. obljetnica od nastanka Baleta HNK Zagreb

Dok u mraku kazališta s divljenjem gledate umjeće baletnih umjetnika sve se čini tako jednostavnim i lepršavim. Oni najveći umjetnici plesa u gledatelju uvijek probude ideju "nepodnošljive lakoće baleta", a upravo iza svake njihove pozicije, svakog plesnog koraka, ma koliko lepšav ili elegantan bio, krije se najveći mogući  trud, najozbiljniji rad. No, kako to zapravo izgleda? Što sve čini jedan radni dan jednog baletnog plesača? Koliko je fizičkog truda, muke i znoja uloženo u onaj konačni dojam vrhunske umjetničke izvedbe? Na ta pitanja odgovore zna malo tko izvan baletne profesije, ali Balet Hrvatskog narodnog kazalištu u Zagrebu sada će svim ljubiteljima baleta pokazati i kako to izgleda - iza kulisa. 

Naime, u četvrtak 3. studenoga, slavi se  Dan hrvatskoga baleta i  140. obljetnica od nastanka Baleta HNK Zagreb. Stoga središnja nacionalna kazališna kuća sve zainteresirane poziva da u 17 sati otkriju barem neke baletne tajne, da zavire  u magični svijet baletne umjetnosti, i to uz  besplatan ulaz u kazalište.

Na samom početku programa članovi i solisti Baleta  HNK  Zagrebu izvesti će kondicione vježbe i jutarnje pripreme s kojima svaki baletni plesač započinje svoj radni dan. U nastavku će biti izvedeni dijelovi iz baleta „Labuđe jezero“ P. I. Čajkovskog u koreografiji Iraida Lukašova i Leonarda Jakovine, inače ravnatelja Baleta HNK Zagreb, te dijelovi iz baleta „Tamni pejzaži“ Marjane Krajač na skladbu s albuma "Tiento de la Luz"  Thomasa Koenera, a čija premijera se u zagrebačkome HNK-u očekuje 11. studenoga.

U ovom velikom baletnom slavlju sudjeluju solisti i članovi ansambla Baleta HNK u Zagrebu: Natalia Horsnell, Guilherme Alves Gameiro, Asuka Maruo, Duilio Ingraffia, Catarina Meneses, Rieka Suzuki, Valentina Štrok i drugi.

Ključne riječi

Komentara 1

B7
b7
06:36 26.10.2016.

Sigurni ste da je riječ o baletu u Hrvatskoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije