Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb Book Festival

Barry je bio jedini irski pisac čiji je roman na listi najprodavanijih knjiga u Irskoj

16.05.2016., Zagreb - Knjizevno kulturna manifestacija Zagreb Book Festival  u  muzeju za umjetnost i obrt. Predstavljanje knjige Tajno pismo Irskog autora Sebastiana Barrya. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/11
18.05.2016.
u 13:29

Prvog dana festivala publici se predstavio ugledni irski pisac Sebastian Barry po čijem je "Tajnom pismu!" film upravo snimio Jim Sheridan

Jedini irski roman koji je prije dvije godine ušao na top listu najprodavanijih knjiga u Irskoj roman je Sebastiana Barryja “Tajno pismo”. A istraživanje se odnosilo na razdoblje od čak dvanaest godina!

Sebastian Barry, šezdesetogodišnji romanopisac, dramatičar i pjesnik iz Dublina, prvi je među irskim književnicima koji su se predstavili zagrebačkoj publici na drugom Zagreb Book Festivalu. Barry je publici i zapjevao, ali i objašnjavao svoj način pisanja, u kojem ima mjesta i za provjetravanje obiteljskih, ali i nacionalnih sjećanja.

Barry je dva puta bio finalist prestižne Man Booker nagrade, za “Tajno pismo” dobio je i nagradu Costa, a taj mu je roman na hrvatski prevela Mia Pervan, i to za Profil. Tog se romana dohvatio i ugledni irski filmski redatelj Jim Sheridan (koji potpisuje i poznate filmove kao što su “Moje lijevo stopalo”, “Zakon braće” i “U ime oca”). U filmu, čije prikazivanje još nije počelo, glume i Vanessa Redgrave (u ulozi stogodišnjakinje Roseanne McNulty oko koje se i plete radnja romana, a koja boravi u umobolnici jer je zanijela izvan braka), Rooney Mara, Theo James, Eric Bana, Jeremy Irons...

Omiljenost među publikom Barry je osigurao temama o skrivenim isječcima irske povijesti 20. stoljeća, o ulozi Katoličke crkve kod uspostave irske republike, o nečovječnom postupanju u umobolnicama, silovanju, samoubojstvu, izdaji i preljubu.

>> Upoznajte Irsku kroz njezine pisce

Komentara 1

TO
Tomislav
00:21 19.05.2016.

Takvim piscima u Hrvatskoj porucuju da su nepozeljni i da odu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije