Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA: "Plava boja snijega" u Žar ptici

Bajka u stihovi Grigora Viteza privući će i one najmlađe gledatelje

Marko Hergešić je Kralj
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
28.02.2017.
u 10:51

Puno je toga ovdje hrabro, počevši od izbora da djeci ponude djelo u stihovima, pa do odluke da se ono prilagodi i jako maloj djeci, onoj od tri godine. Te hrabre odluke donose još jednu sjajnu predstavu u kojoj će djeca uživati širom otvorenih očiju, te će ih ona privući i u neke nove kazališne avanture

Ono što bi trebalo biti najlakše često je u kazalištu najteže. Mnogi se upravo tu i poskliznu, pa u predstave za najmlađe uguraju: red pjesme, red plesa, malo šarenih kostima... I misle da je time sve riješeno, a najmlađim gledateljima “zamazane oči”. Kazalište Žar ptica odavno ide nekim sasvim drugačijim, svojim, putevima, a na tom je tragu i njihova najnovija premijera “Plava boja snijega”Grigora Viteza, u režiji Lea Katunarića. Puno je toga ovdje hrabro, počevši od izbora da djeci ponude djelo u stihovima, pa do odluke da se ono prilagodi i jako maloj djeci, onoj od tri godine. Te hrabre odluke donose još jednu sjajnu predstavu u kojoj će djeca uživati širom otvorenih očiju, te će ih ona privući i u neke nove kazališne avanture.

No, priču o luckastom i nepromišljenom kralju koji naredi da pada plavi snijeg voljet će i ona djeca koja dobro razumiju simboliku Grigora Viteza, jer zapravo djeca najbolje znaju da baš uvijek treba vikati: “Car je gol”, a snijeg nije plav, ali i da treba znati maštati kako s neba pada bijelo cvijeće, što je u odrasloj dobi “posao” za pjesnike, makar one koji rade kao pastiri u bajkama.

Prelijepa priča ovdje je dobila šarmantno i razigrano uprizorenje u kojem djeca bez problema uživaju u rimovanim stihovima, a posebnu pažnju privlače bajkovito stilizirani i dotjerani kostimi Dženise Pecotić, scenografija Dinke Jeričević I glazba Marija Mirkovića. Od rasplesanih i raspjevanih uloga ističu se Marko Hergešić kao Kralj, Dunja Fajdić kao njegova kćer Krizantema te Petar Atanasoski, kao kraljev pastir, onaj tko se usuđuje misliti izvan zadanih okvira i za to na kraju biva nagrađen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije