Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moderna galerija

Babićevi doprinosi hrvatskoj kulturi i umjetnosti

babic
Ljubo Babić
16.03.2011.
u 15:10

Prikazat će se doprinos ovoga markantnog čovjeka kao slikara, scenografa, kostimografa, grafičara, ilustratora, povjesničara umjetnosti, likovnog kritičara, pedagoga, muzealca, književnika i urednika

Kakav je i koliko važan doprinos Ljube Babića hrvatskoj umjetnosti i kulturi, pokazat će svojim izlaganjima 25 povjesničara umjetnosti na simpoziju koji će se u ponedjeljak 21. i u utorak  22. ožujka održati u Modernoj galeriji u Zagrebu s naslovom "Ljubo Babić (1890.–1974.): "Babićevi doprinosi hrvatskoj umjetnosti i kulturi". U toj galeriji upravo je u tijeku kritička retrospektivna izložba – antologija djela Ljube Babića, organizirana u povodu obilježavanja stodvadesete obljetnice rođenja jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika. Simpozij zajednički organizira Društvo povjesničara umjetnosti u suradnji s Modernom galerijom.  

Stručnjaci će približiti Babićev likovni opus iz proširenog kuta sagledavanja. Upozorit će se na sveukupnost njegova slojevitog djela i javnog djelovanja kao slikara, scenografa, kostimografa, grafičara, ilustratora, povjesničara umjetnosti, likovnog kritičara, pedagoga, muzealca, književnika i urednika te kao osnivača likovnih ustanova i promicatelja likovne kulture. Babić je bio markantna figura među našim slikarima koji su obilježili središnja gibanja hrvatskoga likovnog moderniteta prve polovice dvadesetog stoljeća, najdublje i najslojevitije uronjen u hrvatsku kulturu. Kako navode organizatori simpozija, među kojima su Lada Bošnjak, Libuše Jirsak, Tonko Maroević, Biserka Rauter Plančić i Ivanka Reberski, nakana znanstvenog simpozija ponajprije je iz današnjeg rakursa sagledati Babićev ulog u hrvatskom slikarstvu kao i u kontekstu njegova vremena i prostora. Kao što je izložba u Modernoj galeriji obuhvatila njegovo raznorodno likovno stvaralaštvo, simpozij će osvijetliti njegov lik i djelovanje ne samo u domeni tzv. akademskog slikarstva nego i u svim granama njegova umjetničkog djelovanja dajući time bitan doprinos općoj kulturnoj klimi vremena u kojemu je stvarao i djelovao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije