Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Autor hita 'Hrvatska legija' predstavlja novu knjigu

Predstavljanje knjige Lako prevozni zdrug Hrvatske legije u ponedjeljak u Hrvatskom državnom arhivu. Prodavat će se za 79 kuna, a na predstavljanju će se moći kupiti po umanjenoj cijeni od 50 kuna
28. listopada 2012. u 20:45 3 komentara 78 prikaza
lako prevozni zdrug hrvatske legije
Foto: VL FOTO

Nakladnička kuća Despot Infinitus d.o.o. iz Zagreba predstavit će u ponedjeljak 29. listopada u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva knjigu LAKO PREVOZNI ZDRUG HRVATSKE LEGIJE U borbama od Une do Dona, kolovoz 1941. – prosinac 1942.  Amira Obhođaša, autora hita "Hrvatska legija". 

Knjigu će predstavii Zvonimir Despot, glavni urednik biblioteke Hrvatska povijest, a govorit će i dr. sc. Nikica Barić s Hrvatskog instituta za povijest te sam autor, načelnik Mikroteke i fototeke u Hrvatskom državnom arhivu.

U široj javnosti malo je poznato da se na Istočnom bojištu, osim 369. pojačane (hrvatske) pješačke pukovnije, borila i jedna postrojba Hrvatskog domobranstva pod talijanskim zapovjedništvom. Riječ je o Lako prevoznom zdrugu Hrvatske legije ili Legione Croata Autotransportabile, kako je glasio službeni naziv postrojbe na talijanskom jeziku. Osim jednostrane obrade tematike Drugog svjetskog rata od strane jugoslavenske historiografije, uzrok relativne nepoznatosti Lako prevoznog zdruga nalazi se i u samom razlogu njegovog postanka. Naime, Italija je brzo prozrela koja je prava svrha Hrvatske legije i da je vlada NDH preko nje htjela zaobići odredbe Rimskih ugovora koji su se odnosili na odredbe o ustroju Hrvatskog domobranstva. Stoga je Italija zahtijevala da se Hrvatska legija stavi pod njezino zapovjedništvo i da se bori u sastavu njezinog ekspedicijskog zbora na Istočnom bojištu. Nakon što je njemačka strana odbila takvu mogućnost, Italija je postavila zahtjev da Hrvatsko domobranstvo ustroji dodatnu postrojbu dragovoljaca koja bi se stavila pod njezino zapovjedništvo, na što je vlada NDH nevoljko pristala. Kako su Rimski ugovori u hrvatskoj javnosti vrlo loše prihvaćeni i nakon njihove objave zavladalo je izrazito protutalijansko raspoloženje, u vodstvu NDH odugovlačili su sa slanjem Zdruga na obuku u Italiju, nadajući se da će uspjeti izbjeći preuzetu obvezu. Kada je u prosincu 1941. Zdrug ipak upućen u Italiju taj je događaj vrlo slabo popraćen u ondašnjim medijima. Za razliku od 369. pojačane (hrvatske) pješačke pukovnije, o djelatnostima Zdruga tijekom čitavog njegovog postanka vrlo se malo pisalo i govorilo, kao da ga se krilo od javnosti, a tijekom boravka poglavnika Ante Pavelića na Istočnom bojištu Zdrug je bio jedina postrojba Hrvatske legije koju nije posjetio.

Knjiga će se prodavati za 79 kuna, a na predstavljanju će se moći kupiti po umanjenoj cijeni od 50 kuna. 

eOsobna
MOBILNI IDENTITET
Znate li što je točno elektronički potpis i tko ga u Hrvatskoj može koristiti: 'Ovo olakšava život'
Eurizon Asset Management Croatia
EURIZONOV KUTAK O TRŽIŠTU
Kada će se zaustaviti inflacija i što će biti s cijenama? Evo u što sada treba ulagati novac