Naslovnica Kultura

Autor "Da Vincijeva koda" snima u Zagrebu

Autor “Da Vincijeva koda” i ostalih bestselera o pustolovinama profesora Langdona u Zagrebu boravi čitav tjedan isključivo zbog glazbe.
13. ožujka 2019. u 14:53 0 komentara 350 prikaza
Dan Brown
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Kada je Dan Brown u srpnju prošle godine došao u Zagreb na predstavljanje svog najnovijeg romana “Postanak”, nekoliko je sati proveo i u Lisinskom gdje je Zagrebačka filharmonija u organizaciji američkog producenta Boba Lorda snimala jednu njegovu skladbu. Ovaj put autor “Da Vincijeva koda” i ostalih bestselera o pustolovinama profesora Langdona u Zagrebu boravi čitav tjedan isključivo zbog glazbe. Čitave dane provodi u tonskom studiju dvorane Bersa u Muzičkoj akademiji gdje Zagrebački festivalski orkestar za diskografsku kuću Parma Recordings prvi put snima neku njegovu glazbu koja će biti objavljena.

Plan objave je 2020. godina

– Napisao sam do sada dosta glazbe, ali samo za sebe, a ne za objavu. Ovo što sad radimo moj je najveći glazbeni projekt koji službeno još nije najavljen pa vam ne mogu otkriti puno, osim da će biti namijenjen djeci i objavljen 2020. godine istodobno u trideset-četrdeset zemalja – rekao nam je slavni pisac u jednoj pauzi snimanja.

– Moji su roditelji bili sjajni profesionalni glazbenici, a brat je fenomenalan kompozitor. Glazba je moja prva ljubav, ali ja sam za nju u našoj obitelji imao najmanje talenta, zato i pišem samo za djecu – rekao nam je Brown uz smijeh, ne skrivajući veliko uzbuđenje što će svijetu prvi put pokazati i svoje kompozicije. Kao i za njegovu prethodnu suradnju sa Zagrebačkom filharmonijom, tako je i za ovaj Brownov dolazak u Zagreb “kriv” američki producent i vlasnik diskografske kuće Parma Recordings Bob Lord, koji je u međuvremenu, zajedno s dirigentom Miranom Vaupotićem, obnovio rad Zagrebačkog festivalskog orkestra, ansambla koji je krajem 1980-ih kratko djelovao u Zagrebu i snimio nekoliko međunarodnih projekata.

Orkestar se sastaje od snimanja do snimanja i sastavljen je od probranih glazbenika iz svih zagrebačkih orkestara, s ponekim članom i iz inozemstva, a njihovim muziciranjem oduševljen je i slavni pisac koji je, doista, za snimanje svoje glazbe mogao angažirati bilo koji od najboljih svjetskih orkestara.

Navijači gradovi Denis Derk Hrvatske nogometne uspjehe prati i pisac bestselera Dan Brown Dan Brown Dan Brown Priča koju sam ispričao u ‘Da Vincijevu kodu’ ima više smisla od onog što sam naučio iz Biblije

Hrvatski glazbenici u vrhu

– Pripremajući ovaj projekt razmišljao sam hoću li raditi s Londonskim ili Bostonskim simfonijskim orkestrom, ili možda s Losangeleskom filharmonijom. Ali evo me u Zagrebu sa Zagrebačkim festivalskim orkestrom i mogu vam reći da ne mogu biti sretniji. Njihova kvaliteta je na svjetskoj razini, a krasi ih velika energija i radost. Ovo je sretna glazba namijenjena djeci, a ovi je glazbenici, probudivši djecu u sebi, sviraju upravo s djetinjom radošću, ljubavlju i oduševljenjem. Osim toga, Zagreb je predivan. Čudesno je da izađete van iz studija i gledate sve ovo – uzviknuo je oduševljeno Brown pokazavši na osvijetljenu zgradu HNK i čitav trg ispred Muzičke akademije.

– Poslušao sam Boba kada mi je rekao da je ovo mjesto na kojem želim biti i bio je u pravu. Osim toga, Bob i njegova ekipa su fantastični i mislim da će sve više ljudi početi dolaziti snimati sa Zagrebačkim festivalskim orkestrom, pogotovo nakon što čuju njihove snimke – rekao nam je Brown zaključivši kako Zagreb od sada ima u njegovu životu ključnu ulogu kao mjesto u kojem se ostvaruju njegovi glazbenički snovi.

Nesanica
Nesanica
Ako imate problema sa spavanjem, ne zanemarujte pravila odabira najbitnijeg čimbenika

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.