Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Autentični zvuk povijesnih orgulja na 15. Ars Organi Sisciae

Nakon 7. Zrin Festivala, festivalska sezona Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae nastavlja s programom 15. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae od 11.-20. lipnja u Glini, Voloderu, Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji i Sisku.
10. lipnja 2021. u 16:01 192 prikaza
Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae
Pogledajte galeriju 1/13

Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae ovogodišnjom festivalskom sezonom obilježava 15 godina djelovanja na području Sisačko-moslavačke županije i Sisačke biskupije. Prošle smo godine među prvima pokrenuli kulturna događanja u Hrvatskoj nakon zatvaranja – kazala je Valentina Badanjak Pintarić, predsjednica Udruge i organizatorica festivalske sezone. Ove godine, unatoč epidemiji i potresu, najavljuju bogat glazbeni i multimedijalni kulturni program tijekom četiri festivala: upravo održanog 7. Zrin Festivala i 15. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae  koji se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, kao i Festivala drvenih kapela Sancta Barbara i novog glazbenog festivala Like Lika

Zrin Festival 15 godina djelovanja 7. Zrin Festival glazbom otkriva ljepote ranjene Banovine

Nakon 7. Zrin Festivala, festivalska sezona Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae nastavlja s programom 15. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae od 11.-20. lipnja u Glini, Voloderu, Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji i Sisku.

Festival otvara koncert Mattea Ivana Rašića, tenora i Alena Kopunovića Legetina, orguljaša u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini, u petak 11. lipnja.

Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae | Autor :

U crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu su povijesne orgulje iz 1863. godine, domaćeg graditelja Antuna Šimenca koji je izgradio i nekada znamenite orgulje koje smo prije Domovinskog rata imali u nekadašnjoj crkvi u Gori. Na njima će koncertirati orguljašica Eva Kirchmayer Bilić uz sopranisticu Nikolinu Pinko-Behrends i Martinu Kutnar na violini.

Blagdan sv. Antuna i Dan Grada Hrvatska Kostajnica koncertom će uveličati trubač Marin Zokić i orguljašica Elizabeta Zalović u crkvi sv. Antuna Padovanskog.

Međunarodnu dimenziju ovog festivala ove će godine realizirati koncertima sjajnih međunarodnih glazbenika koje će pred publikom uživo prenijeti u crkvama u Sisku i Petrinji. U Sisku će, u crkvi sv. Marije kraljice mira, publika slušati koncert Deborah Hödtke s orgulja Katedrale u Eichstättu (Njemačka), a u crkvi sv. Lovre u Petrinji,  koncert ponajboljeg austrijskog orguljaša Johannesa Zeinlera iz Jesuitenkirche u Beču.

Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae | Autor :

15. izdanje međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae završava 20. lipnja u Bazilici sv. Kvirina u Sisku gdje ćemo imati priliku čuti i praizvedbu skladbe Buđenje prirode u praskozorje jednog od prvaka suvremene hrvatske glazbe – Borisa Papandopula.

Ubrzo zatim kreće i Festival drvenih kapela Sancta Barbara od 27. lipnja – 7. srpnja u Turopolju, Pokuplju i Moslavini. Prostore prelijepih drvenih kapela u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Donjoj Gračenici, Cerju Letovaničkom i Brestu Pokupskom uglazbit će sjajni ansambli Cappella Lignum, Ars Longa, Camerata Garestin, Cappella Auris i duo Tamara Coha Mandič, flauta i Diana Grubišić Ćiković, harfa. Iskorak ovogodišnjeg programa je koncert Martina Kutnara na električnoj harmonici (3. 7.) ispred Kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici.

Festivalsku sezonu zaključiti će novim Festivalom suvremene i ozbiljne glazbe Like Lika koji ćemo u suradnji s POU Gospić od 1.- 8. 8. održati u Brinju (Acoust Project, 1. 8. ) Karlobagu (Filip Merčep, 2.8.), Plitvičkim jezerima, odnosno u drvenoj kapeli u Smoljancu, (Ansambl Early Delight, 7. 8.) i katedrali u Gospiću (trio Margareta Klobučar, sopran; Diana Grubišić Ćiković, harfa i Alen Kopunović Legetin, 8. 8.).

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca