Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki spektakl

Atlas oblaka proteže se kroz šest stoljeća povezanih priča

'atlas5_nnn_kul_291112'
Foto: ''
1/4
29.11.2012.
u 18:48

U filmu glume Susan Sarandon, Hugh Grant, Tom Hanks, Hale Berry, John D'Arcy... i to svi po nekoliko uloga

Nakon mnogih produkcijskih problema i godina iščekivanja, u kina je napokon došao \"Atlas oblaka\", znanstvenofantastični spektakl poznatog njemačkog redatelja Toma Tykwera te brata i sestre Wachowski, najpoznatijih po serijalu \"Matrix\". Film je adaptacija istoimena romana Davida Mitchella iz 2004. godine.

Radnja prati šest povezanih narativa, od Južnog Pacifika u 19. stoljeću do daleke budućnosti u kojoj ljudi koloniziraju druge planete.

Šest žanrova u jednom

Svaki se narativ može gledati kao žanrovski film za sebe, od avanturističkog pseudopovijesnog filma, preko ljubavne homoerotske drame iz ranog 20. stoljeća, krimića smještenog u sedamdesete, crne komedije u današnjem vremenu, akcijskog filma u 22. stoljeću te kontemplativne fantastike smještene negdje u postapokaliptično 24. stoljeće.

Provlačeći tezu o životnim ciklusima koji se neprekidno ponavljaju i istražujući kako životi junaka iz prošlosti utječu na one u budućnosti, troje redatelja gradi kompleksnu, mističnu priču prožetu vječnim filozofskim i religijskim pitanjima.

Strast za takvim višedimenzionalnim pričama braća (po novom brat i sestra) Wachowski predstavili su još u \"Matrixu\", koji obilno citiraju u priči o genetski uzgojenoj djevojci koja se \"budi\" iz umjetno stvorene stvarnosti Neo Seoula 2144. godine. Radi se o jednom od najnapetijih, ali nažalost i suviše poznatih dijelova tog filmskog mozaika.

Igra rasom i rodom

Za razliku od \"Matrixa\" ili Tykwerova ranog \"Trči, Lola, trči\", \"Atlas oblaka\" ne bombardira nas dinamikom, nego smireno gradi priču čiji su emocionalni vrhunci pažljivo raspoređeni kroz tri sata ovog ambicioznog, izazovnog spektakla.

Kako bi pojačali tezu o cirkularnosti vremenskih tijekova i vječnoj borbi za slobodu, redatelji su iznimno jaku glumačku postavu u kojoj se renomeima ističu Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Hugo Weaving, James D\'Arcy i Susan Sarandon angažirali za velik broj (čak rasno i rodno različitih) likova u pojedinim narativnim dijelovima.

Rezultat je misaono izazovan, redateljski vrlo uredan film, kojem na trenutke ipak nedostaje uzbuđenja i beskompromisnijeg autorskog iskoraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije