Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Atelje 212 gostuje u Kerempuhu

Poznato beogradsko kazalište ove godine obilježava 60. godišnjicu svog osnutka
08. rujna 2016. u 10:27 1 komentara 406 prikaza
Atelje 212

Novu sezonu Satiričko kazalište Kerempuh otvara velikim gostovanjem poznatog Ateljea 212 iz Beograda. Atelje 212 ove godine obilježava 60. godišnjicu svog osnutka, a riječ je o jednom od najznačajnijih kazališta bivše Jugoslavije koje je svoju važnost i kvalitetu zadržalo i danas. Tako će se 16. i 17. rujna u 20 sati na velikoj sceni Kerempuha zagrebačkoj publici predstaviti s dvije produkcije, predstavom “Kafa i cigarete – pozdrav iz Beograda” Mije Knežević iz 2015. i “Egzibicionista” u režiji Milana Karadžića iz 2003., u želji da Zagreb vidi dio najnovije produkcije, ali i mali povijesni presjek Ateljea 212, s predstavom iz prošlog desetljeća.

U predstavi "Kafa i cigarete – pozdrav iz Beograda” riječ je o susretima – slučajnima ili priželjkivanima; odlascima – željenima ili iznuđenima; neizvjesnosti svakog trenutka prema kojem žurimo, neminovnost svakog trenutka koji nas očekuje. Jednom riječju, sam život, neizmjerno bogat, satkan od nebrojeno mnogo slojeva i značenja, tuga i radosti, susreta i rastanaka – uz kavu i cigarete, možda se može barem malo bolje razumjeti. U “Egzibicionisti” se psihodramom pokušava otkriti i riješiti problem jedne osobnosti, koja nesposobna uklopiti se u socijalno prihvatljiv oblik ponašanja, “pokazujući se” po parkovima, nekoliko puta dospijeva u zatvor i koja usprkos liječenju, kroz sukob dvaju psihijatara i dvjema teorijama, ponovno “posrće” i vraća se na početak, u zatvor. U predstavama igraju Milica Mihajlović, Nebojša Ilić, Tihomir Stanić, Dara Džokić, Milica Trifunović, Marko Grabež, Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Branimir Brstina, Vojislav Brajović i Vladislav Mihailović. 

– U sklopu regionalne kulturne razmjene koju smatramo iznimno bitnim segmentom poslovanja i strategije, kazalište Kerempuh kontinuirano pokreće suradnju i umjetničku razmjenu s najjačim kazalištima slične estetike u užoj i široj regiji. Cilj nam je upisati se u mrežu kulturnih metropola prikazivanjem vlastitih umjetničkih ostvarenja te dovođenjem vrhunskih kazališnih djela zagrebačkoj publici. Ostvarenje ove kulturne suradnje predstavlja bitan interkulturalni dijalog, snažnu umjetničku prezentaciju drugih kultura i umjetničkih ostvarenja  te je od izuzetnog značaja u smislu jačanja kulturnih veza na razini dviju zemalja s bogatom zajedničkom poviješću. U zadnjih nekoliko godina možemo se pohvaliti iznimno uspješnim gostovanjima u Hrvatskoj i diljem regije, surađujemo s mnogim kazalištima, festivalima i organizacijama u zemlji i inozemstvu poput Mestnog gledališča ljubljanskog, Dramskog teatra Skopje, bečkog Akzent teatra, Sterijina pozorja te Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada – kažu iz zagrebačkog Kerempuha.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • Kiki42:

    Nakon 60 godina od osnutka, Atelje 212 bi trebalo da promeni naziv u Atelje272