Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi projekt Planet Arta

Ateist i vjernik raspravljaju o Bogu

Marko Torjanac i Franjo Diojak na sceni "Seanse"
Foto: Slavko Miždor/Pixsell
14.12.2015.
u 10:07

Počinje Drugi svjetski rat. U jednoj fusnoti u dnevnicima Sigmunda Freuda uz datum 3. rujna piše da je imao sastanak na Oxfordu. S jednim od uvaženih londonskih profesora. Ta je fusnota bila dovoljna da Mark St. Germain napiše “Posljednju Freudovu seansu” u kojoj se susreću otac psihoanalize Sigmund Freud i svjetski poznati pisac Clive Staples Lewis, autor “Kronika iz Narnije”

Godina je 1939. Počeo je Drugi svjetski rat. U jednoj fusnoti u dnevnicima Sigmunda Freuda uz datum 3. rujna piše da je taj dan imao sastanak na Oxfordu. S jednim od uvaženih londonskih profesora. Ta je fusnota bila dovoljna da Mark St. Germain (višestruko nagrađivani američki dramski pisac poznat upravo po dramama povijesne fikcije) napiše “Posljednju Freudovu seansu” u kojoj se susreću otac psihoanalize Sigmund Freud i (danas) svjetski poznati pisac Clive Staples Lewis, autor “Kronika iz Narnije”. Tu dramu na hrvatske pozornice donosi Planet Art.

Osnivač Planet Arta Marko Torjanac potpisuje prijevod, režiju i scenografiju djela. Kako se Torjanac i dosad iskazao upravo u prepoznavanju svjetskih hit predstava koje uspješno žive i na našim pozornicama (“Plemena”, “Ritina škola”, “Zečja rupa”...), pitali smo ga što je najbolje u ovom tekstu.

_ U drami se postavljaju mnoga pitanja: postoji li Bog. Ako postoji, zašto dopušta ratove, patnju...? Zbog čega postoji zlo? I možda i najvažnije – što nas to čini ljudima? O tome raspravljaju njezini junaci, a to su Freud i C. S. Lewis, koji je Freuda “opatrnuo” u jednom svom radu. U autoru se rodila ideja da bi to bio sjajan susret velikih umova, verbalni sukob u kojem će njih dvojica riješiti svoje nesporazume. Tako je nastao taj fiktivni susret Freuda kao ateista i Lewisa kao vjernika, a autor drame u njihove rasprave uvodi sve njihove teme i argumente. Dakle, njihova postojeća argumentacija koju srećemo u njihovim djelima pretvorena je u dramski tekst – objašnjava Marko Torjanac i dodaje da se kroz njihovu priču prelamaju i njihovi životi.

Ističe da je posebna vrijednost drame ono po čemu je miljama udaljena od naše svakodnevice u kojoj se raspravlja bez argumenata, ali uz bezbroj uvreda.

_ U ovoj su drami junaci vrlo oštri, suprotstavljenih argumenata. Njihov je razgovor strastven, žestok, ponekad argumenti idu i do osobne razine, ali uvijek ostaju na viteškom nivou – kaže Torjanac.

On u ovoj predstavi tumači ulogu Sigmunda Freuda, a Lewis je Franjo Dijak. Na pitanje je li mu redatelj “ukrao” bolji lik, odgovara sa smiješkom:

– Samo na prvi pogled jer, iako mnogi neće odmah znati tko je Lewis, kada se spomenu “Kronike iz Narnije”, svima je sve jasno – objašnjava. Kaže da je do poziva na ovu suradnju Marka znao samo iz viđenja. Ali kada mu je ovaj ispričao priču, jako ga je zainteresirala...

– Počeli smo raspravljati doslovno o svemu. Baš kao što to rade i naši likovi u komadu. Priznajem da ni ja nisam puno znao o Lewisu, ali tada sam počeo istraživati – objašnjava glumac koji je nakon završene ADU i sam počeo raditi na nezavisnoj kazališnoj sceni, dugo bio vezan uz Exit, da bi posljednjih osam godina proveo kao član glumačkog ansambla Gavelle.

– Svakom glumcu treba povremeni iskorak iz njegove uobičajene sredine. Trebaju nam novi ljudi, novi izazovi, drukčiji pogledi. Zbog toga mi je ovaj poziv na suradnju bio idealna prilika da malo “proluftam” svoje glumačke ideje – kaže Dijak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije