Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

Asghar Farhadi: Oscar mi ne znači više od pulske Zlatne arene

Asghar Farhadi (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/4
04.03.2012.
u 08:00

Drago mi je da se Hrvatima sviđa moj film, kaže redatelj nagrađene iranske drame “Nader i Simin se rastaju”

Prvi put od Iranske revolucije 1979. vijest koja je stigla iz Sjedinjenih Američkih Država razveselila je iransku naciju. Kako im iz SAD-a dolaze samo crne vijesti o novim i pooštrenim sankcijama zbog nuklearnog programa, informacija o dodjeli Oscara za najbolji strani film iranskome ostvarenju “Nader i Simin se rastaju” Asghara Farhadija dočekana je s oduševljenjem.

Većina Iranaca pratila je svečanu dodjelu Oscara putem satelitske televizije, a i službeni mediji prenijeli su vijest o prestižnoj nagradi.

– Iako sam sretan zbog Oscara, najviše mi zadovoljstva i veselja čini to što je svijet Iran pogledao drugim očima te je ta nagrada zapravo priznanje iranskoj civilizaciji i kulturi – kazao je ekskluzivno za Večernji list redatelj Asghar Farhadi.

Pod debelim slojem politike


– Iranci su ponosni jer je njihova zemlja ovdje slavljena zbog svoje veličanstvene kulture, drevne i bogate, koja ostaje skrivena pod debelim prašnim slojem politike. Iranski film konačno je ušao u povijest, a iranska zastava zasluženo vijori u Sjedinjenim Državama – rekao je Farhadi i dodao kako mu je drago što je žiri odlučivao slobodan od utjecaja politike. Iako je Oscar najveće dostignuće u njegovoj karijeri, Farhadi ne umanjuje važnost nagrada koje je njegov film dobio na filmskom festivalu u Puli 2011., gdje je osvojio Zlatnu arenu za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji.

– Za mene je svaka nagrada važna, koliko Oscar, toliko i Zlatna arena. Drago mi je što su Hrvati gledali moj film i uživali u njemu te se nadam da će uskoro opet biti prikazan u Hrvatskoj – napomenuo je Farhadi.

Radnja filma, s čijim se likovima i njihovim problemima većina gledatelja može poistovjetiti, vrti se oko sredovječnog para iz srednje klase koji se odlučio razvesti jer Simin želi napustiti neperspektivni Iran i omogućiti svojoj kćeri da odrasta u liberalnijoj sredini, u kojoj bi imala više mogućnosti za razvoj i napredak.

No, Nader želi ostati u Iranu da bi se mogao brinuti za svoga teško bolesnog oca. Kroz njihovu burnu svakodnevnicu, u koju se kao važni likovi upleću njihovi antipodi – siromašna i pobožna kućna pomoćnica i njezin nezaposleni i agresivni suprug – prelamaju se nebrojeni društveni problemi suvremenog Irana, poput smiješnog i banalnog poimanja religioznosti, strogog pravosuđa, hladne birokracije, položaja žena, muške dominacije i agresivnosti, socijalnog raslojavanja...


Vlast prekinula snimanje

Iako je snimanje filma “Nader i Simin se rastaju” vlast prekinula na desetak dana u jesen 2010. jer se Farhadi nije želio javno ispričati zbog podrške koju je dao iranskim sineastima koji su bili u zatvoru i na crnoj listi, oskarovac nije želio komentirati taj nemili politički događaj.

– Politika je jedno, a film drugo. Sada želim govoriti samo o uspjehu filma u čijoj je sjeni ostala politika i nasilje – rekao je Farhadi te priznao da je ponosan što je Iranac, ali i da jako voli zapadnu civilizaciju. Posebno je sretan što je njegovo djelo, osim Oscara i nagrade u Puli, na filmskom festivalu u Berlinu dobio Zlatni medvjed za najbolji film i dva Srebrna medvjeda za najboljeg glumca i glumicu, a dobitnik je i Golden Globe nagrade za najbolji strani film.

Komentara 1

DU
Deleted user
09:04 04.03.2012.

Čestitke režiseru, Iranskim umjetnicima i filmskom ostvarnju! Asghar Farhadi pokazuju kako nas nezadovoljavajuće okolnosti ne smiju omesti u stvaranju dobra! Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije