Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

"Art" kao sudbina

03. rujna 2014. u 11:32 0 komentara 116 prikaza
S otvorenja izlozbe "Umjetnik na odmoru by Valamar" u MSU
Foto: Davor Pukavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Performance njemačkoga umjetnika Ulaya doveo je sinoć u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu do vrhunca finale ovogodišnjeg programa “Umjetnik na odmoru by Valamar” Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac. Njime je počelo razgledavanje izložbe deset umjetnika čiji su radovi nastali ovog ljeta u Istri. Poznati je performer - uz kojeg se njegov rad uvijek kao usud veže s “art-celebericom” Marinom Abramović - na zidu Galerije NO nacrtao veliko “&”. Iznad je ispisao “high”, ispod “low”, lijevo riječ “pro”, a desno pojam “contra”.

Stvaraju nove koncepte

Mjerio je potom temperaturu zida uz te riječi, temperaturu tih riječi, i to prije nego li ih je zagrijao trljanjem dlana, i poslije zagrijavanja. Riječ “contra” bila je najtoplija nakon toga! “Hvala” rekao je nakon toga, naklonio se, a nakon toga su mu poletjeli u zagrljaj povjesničar umjetnosti Ješa Denegri i drugi umjetnici iz programa UNO kojima se nakon svoga predavanja pridružio i karizmatični “ohoovac” Marko Pogačnik. Ruke su Olayu pružile ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić i zamjenica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović koja je i otvorila izložbu.

Rekla je kako suradnja Kolekcije Marinka Suca, njegova instituta, potom hotelskoga branda Valamar i naposljetku uvažene institucije kakav je MSU daje fantastične rezultate - tu se stvaraju novi umjetnički radovi i koncepti, promoviraju se djela čak i vani poput radova Borisa Bućana iz 1972. koji nagodinu idu u londonski Tate Modern, a otvara se i kritički dijalog umjetnika i stvarnosti.

– Htio sam doći do umjetničkog djela samom riječju “Art”. To je bila moja zamisao 1972. kad sam akrilom na platnu naslikao seriju sada izloženu kao “Bucan Art”. Nije moj posao da to tumačim. Neka kritika kaže svoje...” – rekao nam je Boris Bućan na dan otvorenja izložbe u MSU na koje nije došao. Vesna Jurić Bulatović sjajnim je ocjenila i Valamarov sponzorski priključak programu. Ministarstvo kulture otpočetka podržava projekt, jer je to jedan od načina koji može stvoriti dodanu vrijednost za sve, rekla je.

Bogatstvo fonda

Ravnateljicu Snježanu Pintarić raduje što će s nekoliko darovanih radova neoavangardnih umjetnika biti obogaćen i fond MSU-a. Na dobitku je i Valamar, jer je, kako je suditi prema iskrenoj priči njihove predstavnice Ivane Budin Arhanić, trebalo razbiti barijere stvorene predodžbama o nepredvidivim avangardnim umjetnicima, zbog čega su, priznala je, prije njihova dolaska u Valamarov hotel u Istri ipak sklonili klavir!!! Jasno da su ih “neoavangardejci” pozitivno iznenadili, pa je organizatorska strast Marinka Suca našla svoj alibi u Valamarovoj koncepciji kulturnoga turizma!

Izložba desetorice sudionika "Umjetnik na odmoru by Valamar" - Borisa Bućana, Andraža Šalamuna, Davida Neza, Ulaya, Jirija Valocha, Gergelja Urkoma, Dragomira Ugrena, Ere Milivojevića, Svena Stilinovića i Igora Grubića - ostaje otvorena do 8. rujna u MSU.

Zagreb: U KB Dubrava svečano predana donacija višeslojnog CT uređjaja
Dragan Primorac
Svi pozitivni nisu i infektivni, golema je razlika među pozitivnim nalazima
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.