Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
David MacKenzie

Apis: Čovjek koji je izazvao Prvi svjetski rat

apis
Foto: Profil knjiga
1/3
28.07.2014.
u 11:00

Dragutin Dimitrijević Apis bio je, naime, osoba koja je atentatoru Gavrilu Principu dala pištolj kojim su ubijeni austrougarski prijestolonasljednik nadvojvoda Franz Ferdinand i njegova supruga

Dragutin Dimitrijević Apis je bio čovjek koji je bez razumijevanja vanjskopolitičkog položaja Srbije odobrio 'teroristički napad', čovjek koji se olako igrao vatrom i pomogao zapaliti iskru svjetskog rata, ističe povjesničar David MacKenzie u svojoj uzbudljivoj biografiji pukovnika Dragutina Dimitrijevića Apisa.

U knjizi, temeljenoj na pomno istraženim dokumentima ali koja se paralelno čita i kao krimić, prati se život i sudbina šefa tajne službe Srbije u godinama prije Prvog svjetskog rata, upamćenog i kao šefa zavjereničke organizacije Crna ruka i glavnog organizatora atentata u Sarajevu 28. lipnja 1914. godine.

Dragutin Dimitrijević Apis bio je, naime, osoba koja je atentatoru Gavrilu Principu dala pištolj kojim su ubijeni austrougarski prijestolonasljednik nadvojvoda Franz Ferdinand i njegova supruga. Atentat u Sarajevu nije bila ni prva ni zadnja zavjera u kojoj je sudjelovao, pa je tako poznato kako je Apis 1903. godine bio glavni organizator vojnog puča u kojem su u Beogradu ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova omrznuta supruga Draga Mašin, sasječeni sabljama u njihovoj spavaćoj sobi i bačeni s balkona. Tim pučem svrgnuta je s vlasti dotadašnja srbijanska dinastija Obrenović a na vlast je došla dinastija Karađorđević. Imao je i značajnu ulogu u Balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine, ali i u pripremama za Prvi svjetski rat.

Nakon izbijanja Prvog svjetskog rata postao je toliko moćan da je bio opasan i samom regentu Aleksandru Karađorđeviću, budućem kralju, koji je tada već samostalno odlučivao o državnim poslovima zbog ovlasti koje mu je dao kralj Petar I. Karađorđević. Kako bi eliminirao Apisa, Aleksandar ga je optužio da sprema zavjeru i protiv njega pa je Apis zajedno s nekolicinom časnika uhićen, izveden pred sud, osuđen na smrt te strijeljan u Solunu u lipnju 1917. godine.

Autor knjige David MacKenzie bio je profesor povijesti na University of North Carolina at Greensboro (UNCG). Autor je više knjiga koje se bave istočnoeuropskom poviješću, triju knjiga o srbijanskim političarima Iliji Garašaninu, Dragutinu Dimitrijeviću Apisu i Jovanu Ristiću te autobiografije One Foot in Russia, the Other in Yugoslavia: A Memoir.

Odlomak iz knjige pročitajte OVDJE.

Naruči knjigu

Komentara 2

Avatar epidaurus
epidaurus
17:13 03.08.2014.

Svidja mi se činjenica da dotični autor dolazi sa tako respektiranog sveučilišta....da je u pitanju "Škovacin" i ako dolazi iz amerike....sigurno je dobar....

SA
Savest
11:32 28.07.2014.

Veću glupost niste mogli napisati. To je isto kao da neko iz Zagreba ubije nemačku kancelarku i onda Nemačka okupira i uništi celu Hrvatsku i još pola evrope i vi to opravdate da oni nisu krivi, već taj ko je ubio kancelarku. Pogotovu što su oni već okupirali dobar deo Balkana, tako da je čak atentat u neku ruku opravdan. Šta će Austro-Ugarska vlast u Bosni. Ovo je bedan pokušaj prekrajanja istorije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije