Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donacija NSK-u

Anton Cetin slavi rođendan uz donacije

27.09.2016., Zagreb - Izlozba Anton Cetin otvorena u malome predvorju Nacionalne i sveucilisne knjiznice u povodu 80. umjetnikova rodjendana. Anton Cetin, hrvatski umjetnik koji vise od 40 godina zivi i stvara u Kanadi, darovao je Grafickoj zbirci Naciona
29.09.2016.
u 13:57

Hrvatski slikar s kanadskom adresom poklonio osamdeset radova Grafičkoj zbirci NSK

Ugledni hrvatsko-kanadski akademski slikar s prebivalištem u Torontu Anton Cetin osamdeseti rođendan slavi iznimnom i velikodušnom donatorskom akcijom. Pet hrvatskih kulturnih institucija tako će ovog mjeseca dobiti po osamdeset Cetinovih biranih radova nastalih u periodu od početka šezdesetih godina prošlog stoljeća pa do danas.

U utorak je tako u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena izložba slikarevih grafika, crteža i kolaža kojima je dodatno obogatio svoj postojeći opus u fondu ugledne Grafičke zbirke NSK. Ugovor o ovoj izdašnoj donaciji potpisan je još prošle godine, a realiziran ove, kako je to istaknula glavna ravnateljica NSK Tatijana Petrić. Izložba u malom predvorju knjižnice otvorena je do 7. listopada, a prati je i raskošni katalog.

– Ideja o donaciji javila mi se prije dvadeset godina kada sam imao putujuću izložbu po Hrvatskoj, između ostaloga i u Bjelovaru, u mom zavičaju – samozatajno je i kratko svoj poklon objasnio hrvatski umjetnik s kanadskom adresom.

Voditeljica Grafičke zbirke NSK Mikica Maštrović, koja Cetina poznaje još od 1988. godine kada je također imao izložbu u knjižnici, rekla je da je kod njega teško razdvojiti grafičara od slikara.

– Cetin je za svog boravka u Parizu rodio lik žene Eve koji simbolizira ženstvo, plodnost i ljubav. Ponosni smo da najstarija i najbogatija grafička zbirka u Hrvatskoj ima njegovih osamdeset radova te da je i NSK stavljen na popis muzeja koji imaju njegova djela – rekla je Mikica Maštrović.

A Cetinova djela se, primjerice, nalaze i u Vatikanskoj kolekciji u Rimu, u Nacionalnoj biblioteci u Parizu i u Nacionalnoj knjižici Kanade u Ottawi.

Osim NSK, ovih dana se Cetinove rođendanske izložbe otvaraju i u galeriji koja nosi njegovo ime u Čazmi, u Muzeju Moslavine u Kutini, u Galeriji Krste Hegedušića u Petrinji (Cetin je bio i Hegedušićev učenik) te u Galeriji grada Bjelovara.

Cetin je rođen 1936. godine u Bojani nedaleko od Čazme. U Zagrebu je polazio Školu primijenjenih umjetnosti, a od 1959. do 1964. studirao je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je i diplomirao u klasi Marijana Detonija. Od 1966. do 1968. radio je kao slikar, grafičar i ilustrator u Parizu, a od 1968. godine živi i radi u Torontu. Do sada je održao više od 150 samostalnih izložbi diljem svijeta te sudjelovao na više od 200 skupnih izložbi. O njegovu životu snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova, a djelo mu je dokumentirano i u monografijama. Koautor je nekoliko grafičkih mapa. •

Ključne riječi

Komentara 1

BR
Brzopleti
10:58 17.10.2023.

Sreca da u automobilskoj nesreci 1972 gogine nije ostavila trajne zivotne posljedice na njegovo slikarsko ostvorivanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije