Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove izložbe

Antologijska izložba Ljube Babića u Modernoj galeriji u Zagrebu

babic
13.12.2010.
u 21:10

Izložbu je Moderna galerija organizirala u povodu 120. godišnjice rođenja umjetnika, a atraktivan postav potpisuje Studio Rašić

Da je Ljubo Babić (1890. - 1974.) postao pravnik, kako je želio njegov otac, bili bismo prikraćeni za raznovrsno slikarsko djelo, sjajnoga Gavellina scenografa, povjesničara umjetnosti i organizatora kulturnoga života u Zagrebu. Ne bismo imali sjajne portrete Krleže, Matoša, Lunačeka, Strajnića, niz informativnih i likovno vrijednih plakata i opreme za knjige, ali i istaknutoga profesora na Akademiji likovnih umjetnosti kod kojega je, primjerice, studirao i Josip Vaništa. Na izložbi Ljube Babića sa 200 djela koja se u utorak u 19 sati otvara u Modernoj galeriji, bit će predstavljen antologijski izbor radova koji će predstaviti kreatora u njegovoj cjelokupnoj važnosti kao čovjeka i autora koji je i te kako utjecao i formirao likovnu sredinu od 20-ih do 70-ih godina 20. stoljeća. Izložbu je Moderna galerija organizirala u povodu 120. godišnjice rođenja umjetnika, a atraktivan postav potpisuje Studio Rašić.

– On je držao predavanja na ALU u Zagrebu gdje je bio profesor, ali je i pariška sredina preko njegovih predavanja mogla doznati mnogo o hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Bio je svestrana ličnost, a s Brankom Gavellom i Miroslavom Krležom sudjelovao je kao scenograf u kreiranju “zlatnoga doba” kazališta. Upravo je u oblikovanju plakata i scenografijama Babić za ondašnje vrijeme bio likovna avangarda. U slikarskom smislu bio je, ne bih rekla klasičan, ali je silno inzistirao na kvaliteti, na jednoj kulturi slikanja. To je za njega bilo bitno. On nije jurio za novim tendencijama. Svoja najbolja djela dao je u ekspresionizmu, tu je bio predvodnik, on je bio jedan od najranijih ekspresionista. Pored toga bio je pisac, putopisac, inicijator novih društava i Proljetnoga salona, naše velike slikarske manifestacije, potom Grupe trojice gdje su uz njega djelovali Becić i Miše  – kaže dr. Ivanka Reberski, koja je autorica izložbe zajedno s Libušom Jirsak, Ladom Bošnjak i ravnateljicom Moderne galerije Biserkom Rauter Plančić. 

Kako bi publika što bolje upoznala sveobuhvatno djelo Ljube Babića, na samoj izložbi prikazat će se i tri filma o slikaru. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije