Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Animafest

Animirani filmovi budućnosti dolaze nam iz dalekog Japana

'animafestSVJETSKI1_310510'
''
31.05.2010.
u 18:10

U "kratkom" programu Animafesta čak 450 filmova i 130 gostiju, među kojima osvajači Oscara, Grand Prixa na Sundanceu i prestižne nagrade Cartoon d'Or.

Danas počinje bijenalno kratkometražno izdanje Animafesta, poslovično zanimljivije od onog dugometražnog. U festivalskom programu najavljeno je čak 450 animiranih filmova.

U toj šumi naslova svatko mora pronaći barem nekoliko filmova po vlastitom ukusu, no snalaženje bi moglo biti nezgodno zbog golema broja naslova na nekoliko festivalskih lokacija.

Jaka glavna selekcija

– Natjecateljski program sadržava najbolje od svjetske produkcije u zadnje dvije godine. Većini će biti zanimljivo Veliko natjecanje, iz kojeg posebno izdvajam ove godine Oscarom nagrađenu "Logoramu", zatim novi film Jonasa Odella, koji je zanimljiv jer radi animirane dokumentarce, te eksperimentalni "Reci nešto, molim te" redatelja Davida O'Reillyja, koji je osvojio Cartoon d'Or 2009. godine i crnohumorni "Jako se ponosim tobom", nagrađen Grand Prixom u Sundanceu – preporučila nam je producentica festivala Vjera Matković.

Iz studentskog programa, kaže, valja izdvojiti japansku animaciju.

– Dolazi nam Koji Yamamura, predvodnik nove generacije japanskih animatora. Oni su nove svjetske nade. Dodijelit ćemo im nagradu za najbolju školu animacije, a prikazat ćemo i crtiće nastale pod utjecajem profesora Yamamure – objašnjava producentica.

U popratnom programu posebno je zanimljivo predstavljanje tri iznimno utjecajna, velika studija animacije u kojima su nastali hitovi poput "Wallacea i Gromita" (Aardman) i "Žabljeg proročanstva" (Folimage), ali i velik broj komercijalnih animiranih reklama koje potpisuju vrhunski umjetnici (ACME Filmworks).

Osobno o Vukotiću

Ovogodišnji Animafest zanimljiv je i zbog velikog broja gostiju. Čak 130 animatora dolazi u Zagreb predstaviti svoje radove, a većina onih čiji se filmovi vrte u programu festivala nakon projekcija će razgovarati s publikom.

Uz same filmove, zanimljive su i dvije izložbe u popratnom programu. "Od stripa do filmskog platna" u galeriji ULUPUH podsjetit će na neraskidivu vezu između frankofonog stripa i animacije, a "Dušan Vukotić Vud – čovjek koji se igrao" u Kuli Lotrščak od sutra izlaže osobne predmete našeg oskarovca i jednog od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije