Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Melita Kraus

Anđeli života i smrti vode u potragu za identitetom

izložba, Melita Kraus,hotel Esplanaede, Tjedan izraelske kulture
arhiva M. Kraus
28.05.2013.
u 18:46

Moj otac bio mi je zvijezda vodilja, no rano je umro i nije mi rekao dovoljno o mom identitetu. A kako nije bilo ni obitelji čiji velik dio je stradao u holokaustu, ja sama tragam za njim, kaže umjetnica

Svijet čudesnih likova Melite Kraus bit će predstavljen izložbom koja se večeras otvara u sklopu Dana izraezlske kulture i 65 godina nezavisnosti Izraela. Slikarica uživa međunarodni ugled, predana je temi židovske povijesti i sudbine, a očarana je svijetom mitova i bajki koji nas razgaljuje i poučava, kao što i sama pokušava predajući etiku kao srednjoškolska profesorica u Bjelovaru. Raniju zagrebačku izložbu u Galeriji ULUPUH posjetio je i predsjednik RH Ivo Josipović, a njezina skulptura “Putnici” ušla je u stalni postav Muzeja holokausta Yad-Vashem u Jeruzalemu. Novi radovi izloženi su u dvije dvorane hotela Esplanade vezani su za svijet jidiša i onih koji su nestali u holokaustu. Osobito se tu ističu likovi klezmera, glazbenika koji sviraju instrumente koji se mogu nositi sa sobo – trube, saksofone, violine, violončela, kontrabase, bubnjeve – a koji su stalni pratitelji židovskog života. Te svojevrsne “anđele života i smrti” možete upoznati i putem yuotubea...

Otkud taj svijet?

– Moj otac bio mi je zvijezda vodilja, no rano je umro i nije mi rekao dovoljno o mom identitetu. A kako nije bilo ni obitelji čiji velik dio je stradao u holokaustu, ja sama tragam za njim, i kroz mitove i slike iznova stvaram vezu sa svojom obitelji. Stvaram identitet kojeg nikad nisam imala a koji mi je otet ratom i smrti – kaže Melita za Večernji list.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije