Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Split

Ana Perajica predstavlja fotografije "Positivlend" i "Negativelend"

ana peraica izložba
Foto: Ana Peraica
1/3
13.02.2012.
u 11:38

Izložba se sastoji od dva ciklusa, "Negativeland" i "Positiveland", u kojima autorica premjerava granice reprofotografije, presnimavajući pozitive i negative koje su stvarali njezin djed i otac, Antonio Perajica i Dražen Perajica

Izložba "Svjetovi fotografije – Positiveland i Negativeland" autorice dr. sc. Ane Perajice otvara se u ponedjeljak, 13. veljače, od 20 sati u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5. 

Izložba se sastoji od dva ciklusa, "Negativeland" i "Positiveland", u kojima autorica premjerava granice reprofotografije, presnimavajući pozitive i negative koje su stvarali njezin djed i otac, fotografi sa splitskog Peristila, Antonio Perajica (1915. - 1992.) i Dražen Perajica (1949. - 2008.).

Prvi od ciklusa, "Negativeland", rekonstruira fotografije iz staklenih ploča i negativa srednjeg formata, a predstavljen je i kao izvorni znanstveni rad na internacionalnoj konferenciji o zaštiti fotografskog materijala na Institutu za fiziku u Londonu (2010.). Oba ciklusa nominirana su potom za najbolje cikluse u kategoriji Profesionalni koncept Photodaysa u Rovinju te su tako ušli u kolekciju Muzeja za umjetnost i obrtu Zagrebu, a "Negativeland" je nagradu i dobio. Izložba "Svjetovi fotografije" prvi je put u cijelosti prikazana javnosti u ULUPUH-ovoj galeriji u Zagrebu, kao izdvojena godišnja izložba fotografije, popraćena knjižicom s teorijskim esejom koji je također objavio i Artforum u izdanju Art&Education, probranih teorijskih tekstova. Izložbu će otvoriti Ante Verzotti, suradnik i prijatelj svih generacija fotografa iz obitelji Perajica.

Dr. sc. Ana Perajica obranila je prvi doktorat s temom fotografije u Hrvatskoj na internacionalnom doktorskom studiju riječkog, tršćanskog i mariborskog sveučilišta, a po završetku studija teorije umjetnosti na Jan Van Eyck Akademie u Maastrichtu i filmskih studija na Amsterdamskom sveučilištu. Urednica je u specijaliziranim časopisima za fotografsku kulturu; Afterimage i Photo Techniques autor u kolekcionarskim časopisima Eyemazing, Focus Magazine, žurnalima za fotografsku teoriju kao ljubljanskom Fotografija te popularnim časopisima Refoto. Danas, kao treća generacija, vodi Atelier Perajica na Peristilu. (više na http://www.atelierperajica.com/cv.pdf ).

Izložba traje do 23. veljače.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije