Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Split

Almira Osmanović obilježava 35 godina umjetničkog rada

Almira Osmanović kao Carabosse u Trnoružici
arhiva VL
23.11.2012.
u 13:01

U ovih deset godina otkako je na čelu Baleta HNK Split, ansambl je premijerno izveo 25 klasičnih i modernih naslova, ostvario brojna zapažena gostovanja u Španjolskoj, Izraelu, Njemačkoj, Latviji, Italiji, Sloveniji

Nastupom u baletu Trnoružica u subotu 24. studenog u 18 sati na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split nacionalna baletna prvakinja Almira Osmanović obilježit će 35 godina umjetničkog rada te se ujedno oprostiti od splitske publike i ansambla Baleta HNK Split kojim je ravnala deset godina.

Trnoružica Petra Iljiča Čajkovskog, jedan od najljepših i najpopularnijih naslova klasičnog baleta, premijerno je izvedena u veljači ove godine u koreografiji Elene Pankove, nekadašnje primabalerine i velike zvijezde Kirovskog baleta. Almiri Osmanović dodijeljena je uloga zle vile Carabosse, kojom se vratila na scenu nakon šestogodišnje izvođačke pauze. Glavne uloge Princeze Aurore i Princa Desirea tumače prvaci splitskog Baleta Irina Čaban i Artjom Žusov. Orkestrom HNK Split ravnat će maestro Hari Zlodre.

Almira Osmanović postala je stalnom članicom Baleta HNK u Zagrebu 1977. godine. Nakon povratka iz Lenjingrada (danas St. Peterburga), gdje se usavršavala i diplomirala u glasovitoj Akademijskoj koreografskoj školi Agripina Vaganova kod Ljudmile Safranove, postaje prvakinja Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Pleše vodeće uloge u svim baletima klasičnog, modernog i nacionalnog repertoara te stječe titulu nacionalne prvakinje. Osim u matičnoj kući redovito je gostovala u drugim hrvatskim teatrima te u mnogim gradovima Europe, Amerike i Japana. Bila je i stalni gost u Düsseldorfu, Kölnu, Duisburgu, Bernu...  Osvojila je brojne ugledne nagrade i priznanja, počevši od Zlatne plakete i Grand Prixa na Prvom jugoslavenskom natjecanju u Novom Sadu 1982., jedinstvene nagrade na značajnom Međunarodnom natjecanju baletnih umjetnika u Osaki 1984. pa sve do Nagrade grada Splita prošle godine.

Almira je je na čelu Baleta HNK Zagreb bila od 1994. do 2002. godine, kad postaje ravnateljica splitskog Baleta. U ovih deset godina ansambl je premijerno izveo 25 klasičnih i modernih naslova, ostvario brojna zapažena gostovanja u Španjolskoj, Izraelu, Njemačkoj, Latviji, Italiji, Sloveniji...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije