Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umorio se

Albert Uderzo, autor Asterixa, u 84. godini "objesio olovku o klin"

Asterix
ReneAlbert
27.09.2011.
u 13:37

Uderzo, inače rođeni Talijan, Asterixa je stvorio sa svojim kolegom i prijateljem pokojnim Renéom Goscinnyjem daleke 1959. godine

Albert Uderzo, jedan od autora strip-junaka Asterixa, odlučio je "objesiti olovku o klin" u 84. godini, prenosi Guardian. Hrabri Gal time ipak neće prestati postojati na papiru jer je Uderzo pronašao nasljednike u stvaranju avantura Asterixa, Obelixa i ostalih strip-junaka iz poznatoga galskog sela.

Uderzo, inače rođeni Talijan, Asterixa je stvorio sa svojim kolegom i prijateljem pokojnim Renéom Goscinnyjem daleke 1959, godine te je za RTL radio izjavio kako je već pomalo umoran nakon 52 godine crtanja popularnog junaka i da je vrijeme da to prepusti mlađim talentima.

Mnogi su bili skeptični u vezi s Asterixovim uspjehom nakon što je 1977. godine Goscinny, koji je pisao tekstove, preminuo, no Uderzo je uspješno nastavio raditi obje stvari, i sliku i tekst.

Dosad je izdavačka kuća Hachette prodala više od 350 milijuna primjeraka stripa o Asterixovim pustolovinama, čime je ovaj galski junak postao jedan od najprodavanijih francuskih izvoznih proizvoda. Asterixov najbolji prijatelj Obelix pridružio mu se u listopadu 1959. godine. Asterix je preveden na više od 100 svjetskih jezika.

Ključne riječi

Komentara 1

WE
weatherman
10:40 28.09.2011.

Albert Uderzo je rođeni Francuz, od roditelja talijanskih imigranata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije