Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštra reakcija

A. Osmanović "oprala" Mesića: Znam da ste arheolog, ali...

'01.04.2011., Zagreb - U zagrebackom trgovackom centru Westgate odrzava se druga vecer modne manifestacije HTC Cro A Porter. Almira Osmanovic .Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
20.05.2011.
u 16:24

Ravnateljica Baleta splitskog HNK uputila je otvoreno pismo ministru kulture zbog Mucala

Nacionalna baletna prvakinja i ravnateljica Baleta HNK Split Almira Osmanović uputila je otvoreno pismo ministru kulture Jasenu Mesiću zbog nepotvrđivanja Duška Mucala za intendanta.

Ističući da ju je obrazloženje nepotvrđivanja Mucala za intendanta neugodno iznenadilo, Almira Osmanović ministru Mesiću piše:

"Znam da ste arheolog i da Vam je nova dužnost nametnuta te da se kao mlad i neiskusan čovjek teško možete snaći u sasvim novom području kao što je kazalište, ali sam upravo zbog Vaše mladosti pomislila (ponadala se) da ćete se okružiti iskusnijim savjetnicima te da ćete se i sami maksimalno uključiti u kulturni život na razini cijele Hrvatske.

Međutim, Vaše pismo obrazloženja nepotvrđivanja g. Mucala pokazuje da Vi, na nesreću za našu kulturu, samo nastavljate djelovanje bivšeg ministra koji se u svojim odlukama najčešće vodio lošom politikom i svojim osobnim simpatijama.

Također, Vaše pismo pokazuje da ste nekompetentna osoba za obnašanje dužnosti na koju ste postavljeni. Sva su Vaša obrazloženja opća mjesta koja nemaju uporišta u istini.

Konkretno, o baletnom programu pišete sljedeće:

„Bez obzira na izražene tendencije u četverogodišnjem programu vidljiv je nedostatak suvremenih domaćih i stranih baletnih naslova“.

Ta rečenica pokazuje da nimalo niste upoznati s mojim ravnateljskim radom u proteklih osam godina u Splitu te prije toga osam godina u Zagrebu. Kako to da su moji prijedlozi programa prolazili kada se radilo o mojim bivšim intendantima Georgiju Paru i Milanu Štrljiću, a sada je, odjednom, u kontekstu imenovanju Duška Mucala za intendanta, „vidljiv nedostatak suvremenih domaćih i stranih baletnih naslova“?

Da biste se uvjerili u suvremenost stranih baletnih naslova na našem repertoaru, ja Vas pozivam na predstavu koju će Balet splitskog HNK održati na sceni zagrebačkog HNK 29. svibnja. Vidjet ćete predstavu „Dodir“ u koreografiji Ramija Beera, jednog od najznačajnijih svjetskih koreografa modernog plesa kojemu je to treća suradnja sa Splitom u posljednjih osam godina. Ako se upoznate s ostalim brojnim naslovima na repertoaru našeg ansambla, shvatit ćete koliko je Vaše obrazloženje nekompetentno i površno.

Slično uopćeno mišljenje dali ste i o programima Drame i Opere HNK Split koje su sastavili dramski prvak Čedo Martinić i nacionalni operni prvak Ivica Čikeš. Teško ćete bilo koga uvjeriti da smo mi kao ekipa nekompetentni, a Vi da to jeste.

Još uvijek nisam čula, kao ni hrvatska javnost, što Vi kao ministar predlažete i koja je Vaša vizija hrvatske kulturne politike, ako je imate? Gdje su Vaši programi za poticanje domaćeg stvaralaštva? Što Vi uopće želite da hrvatska kultura bude? Vaše pismo sastavljeno od birokratskih floskula o tome ništa ne govori nikome, a ponajmanje nama koji uistinu od kulture živimo.

Bivši je ministar ne potvrdivši g. Mucala za intendanta napravio pomutnju u našem kazalištu, a Vi nastavkom njegove logike stvarate nove probleme i kaos. Ne znam jeste li toga svjesni?

Svi koji ovdje radimo uložili smo maksimalan napor kako bismo prebrodili tešku situaciju i štetu koju je prouzročio Vaš prethodnik. U tome smo i uspjeli. Kvalitetom predstava, brojem izvedenih naslova, raznolikošću programa te popunjenošću gledališta na svakoj predstavi pokazali smo da kao ekipa možemo uspješno raditi na korist grada Splita i hrvatske kulture, a Vi sada svojom odlukom, pod krinkom velikog dušobrižnika iz metropole, u Splitu opet stvarate kaos.

Ovo je sve skupa tužno, jer pokazuje da ljudi koji bi morali biti nositelji i kreatori kulturne politike ne znaju što govore, premda možda vrlo dobro znaju što rade."

Komentara 15

PE
peljar
20:49 20.05.2011.

Bravo, Almira! Držim da je Mucalo kudikamo kvalitetniji za mjesto indentanta u HNK, Split, nego što su to Biškupić, \"mali\" Mesić i sličnici kao ministri kulture. Usuđujem se reći da mi nismo imali ministra kulture još od doba Stipe Šuvara.

TJ
TataEU-Janez
22:50 20.05.2011.

Paradni primjer nekome reći da je imbecil!Samo se bojim da nije dovoljno inteligentan da bi čitao između redaka!Inače veliki bravo gospođi Osmanović!!!!

DU
Deleted user
21:00 20.05.2011.

Bravo Almira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije